2022. január 17. hétfőAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az RMDSZ ki fog lépni a kormányból

2014. november 27. 15:16, utolsó frissítés: 16:53

Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának javaslata a december 13-i SZKT-ülés számára, hogy a Szövetség lépjen ki a kormányból. A döntést két tartózkodással, ellenszavazat nélkül hozta a testület - közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Kolozsváron, az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának (SZÁT) ülése után. Kelemen elmondta, a végső döntést szuverén testületként a SZKT fogja meghozni, a testület bárhogy dönthet, noha 25 év alatt nem volt arra példa, hogy a SZÁT javaslata ellen döntött volna. Az RMDSZ elnöke a sajtótájékoztató előtt már Victor Pontát is értesítette a SZÁT döntéséről, így a miniszterelnök nem a sajtóból értesült a hírről.


„Azt az eszközt, amelyet fontosnak tartunk, nem kell használnunk feltétlenül ahhoz, hogy a magyar érdekképviselet ellátását folytatni tudjuk. A választók hangjára a továbbiakban is oda kell figyelnünk, és úgy éreztük, hogy most a választóink akarata az, hogy többet foglalkozzunk közösségépítéssel és a kormányzati eszközöket ne tekintsük prioritásnak” - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Szerinte egy politikus két nagy hibát követhet el: "Az egyik, ha nem hallgatja meg a választóit, és a másik, ha mindig azt teszi, amiről azt gondolja, hogy elvárják tőle a választói, és nem próbál irányt mutatni. Vannak azonban pillanatok, amikor olyan döntést kell hozni, ami a választók véleményével egybevág" - indokolta a SZÁT döntését a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor elmondta, az RMDSZ nem akar kormányt buktatni, a Ponta-kormánynak a Szövetség nélkül is megvan a stabil többsége. „A mi döntésünk mögött nem áll semmilyen olyan szándék, hogy a jelenlegi kormányt, amelyet 2012-ben a választók arra hatalmaztak fel, hogy kormányozza Romániát, megbuktassuk” - mondta a szövetségi elnök.

Kelemen szerint tovább kell folytatódnia a párbeszédnek a romániai politikai erőkkel. "Továbbra is támogatni fogjuk azokat a lépéseket, amelyek az életszínvonal növelését, a gazdasági növekedést célozzák" - mondta el a szövetségi elnök.

Kelemen a SZÁT döntését nem tekinti a PSD-nek szóló negatív üzenetnek, kiemelte: ez a döntés a Szövetségről, a közösség igényeinek előtérbe helyezéséről szól. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS