2021. február 26. péntekEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem vallottak elég jól a Romániában fogva tartott terrorista-gyanús személyek a CIA-nak

2014. december 10. 17:23, utolsó frissítés: 17:41

A Romániában működtetett titkos CIA-börtön fekete kódnévvel szerepel az Amerikai Egyesült Államok szenátusának benyújtott, a CIA által elkövetett fogolykínzásokról szóló jelentésében, állítja a Mediafax a Washington Postra hivatkozva. E szerint a lengyelországi börtönök kék kódnévvel, a litvániaiak lilával, a thaiföldiek zölddel szerepelnek a jelentésben.


A jelentés alapján kikövetkeztetett adat szerint Romániában és Litvániában 2002-ben és 2003-ben nyitottak titkos börtönöket. Ezekbe az első foglyok 2003-ban érkeztek meg.Ha valóban a fekete kódnevű titkos CIA-börtön volt Romániában, akkor itt raboskodott Janat Gul, Hasszán Gul, Abu Farádzs al-Libi és Abd al-Rahim Husszein Muhammad al-Nasiri is.

A felsorolt nevek közül a jelentés szerint Janat Gul csak egyszerűen egy szállító volt, aki plusz keresetért segített al-Kaida-tagokat szállítani, valamint al-Kaida-tagok megbízásából szállított csomagokat.

Hasszán Gult az iraki Kurdisztánban fogták el és onnan Afganisztánba, majd Romániába szállították. Hasszán a jelentés szerint azután, hogy Afganisztánban a pakisztáni al-Kaidáról vallott, nem volt hajlandó információkkal szolgálni az őt vallatóknak.

Abu Farádzs al-Libi sem volt hajlandó vallani Romániában, ezért elszállították a Guantánamóban fenntartott amerikai börtönbe. Al-Libi, akit a CIA az al-Kaida harmadik emberének tartott, nagyon fontos szerepet töltött be a szervezetben, többek között amerikai területen szervezett terrorcselekményekben is benne volt a keze.

A jelentés szerint 2005-ben a feltételezetten Romániában található titkos börtön vezetője amiatt panaszkodott, hogy az alárendeltségébe tartozó ügynökök felkészületlenek, így a megszerzett információk „középszerűek és haszontalanok”.

Al-Nasirit 2011 áprilisában vádolták meg, többek között emberöléssel és háborús bűnösséggel, valamint terrorizmussal. 2012 áprilisában ugyanez az az al-Nasiri feljelentette Romániát és Bulgáriát az Európai Emberi Jogok Bíróságánál. Ebben a feljelentésben al-Nasiri azzal vádolta Romániát, hogy 2003. június 6. és 2006. szeptember 6. között egy bukaresti titkos börtönben tartották fogva, amit „Bright Light”-nak neveztek.

2005-ben került először nyilvánosságra a romániai titkos börtön létezése, amely a Human Rights Watch egyik jelentésében jelent meg. (mediafax, washintonpost, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS