2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Árpád: a himnuszéneklés miatti büntetéstől kinyílik a bicska a székelyek zsebében

2014. december 11. 16:19, utolsó frissítés: 16:19

Példátlannak tartja Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, amiért egy politikai párt rendezvényén elénekelt magyar himnusz miatt a Kovászna megyei prefektus büntetést szabott ki. „Ehhez már nem tudok viszonyulni, advent van, és nem akarom felvenni a mocskos kesztyűt” – tette hozzá. A magyar himnusz ráadásul egyházi zsoltár – magyarázta a román sajtósoknak mai sajtótájékoztatóján.


A polgármester felsorolt tucatnyi ügyet, amelyekkel kapcsolatban az utóbbi időszakban a prefektúra részéről felszólításokat, értesítéseket, büntetéseket, sőt fenyegetéseket kapott (pl. magyar iskolákra kihelyezett táblákon a magyar és román felirat sorrendjének cseréjét, a parkba kitűzött székely zászló levételét követelik tőle). Úgy érzékeli, ezek megsűrűsödtek az elnökválasztás óta.

„Rosszul viselkedtünk a választások alatt, megpróbálnak megfegyelmezni minket, de ez nem fog sikerülni, sem jogi, sem közigazgatási eszközökkel, sem büntetésekkel nem lehet korlátozni a szülőföldszeretetünket. Ez Ceausescunak sem sikerült, és nem fog sikerülni azoknak sem, akik megíratják a prefektussal ezeket a leveleket. Emberként nem úgy ismerem, hogy ezek a dolgok tőle jönnének, a hipotézisem az, hogy a prefektúrán a belügytől kapják az utasításokat” – fogalmazott Antal Árpád.

Agresszív, magyarellenes hangulatot tapasztalnak bizonyos intézmények részéről – szögezte le. Kötelességünk, hogy ezekről az esetekről a diplomáciai testületeket, nemzetközi közvéleményt értesítsük – tette hozzá. Az sem mellékes, hogy ezek a megfélemlítő szándékú szankciók radikalizálják a magyarságot; kinyílik a bicska a székelyek zsebében, ha a himnuszéneklésért büntetést szabnak ki, ez egy olyan szint, ami alá nehéz menni – fogalmazott.

Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke szerdán bejelentette, Marius Popica Kovászna megyei prefektus az MPP-t ötezer lejre bírságolta, amiért június 4-én, a sepsiszentgyörgyi Trianon megemlékezésen köztéren elénekelték a magyar himnuszt.

Popica az MTI-nek azt mondta, eredetileg nem akart bírságot kiróni a júniusi megmozdulás szervezőire, de azt tapasztalta, hogy az MPP júniusban is, majd november 29-én is olyan megmozdulást szervezett, amely túllépte a törvényes keretet. „Mostantól hajthatatlan leszek minden zavaró esetben, akár a magyar, akár a román közösséggel kapcsolatos” - jelentette ki a prefektus. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS