2021. július 31. szombatOszkár
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A székelyek tyúkszemére lépett Popică a himnuszéneklés miatti bírsággal. Most naponta hallgathatja

2014. december 15. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában himnuszéneklésre hívta a lakosságot a Magyar Polgári Párt. Az akcióval a polgáriak amiatt tiltakoznak, hogy Marius Popică, Kovászna megye prefektusa múlt héten megbírságolta az MPP-t a magyar himnusz éneklése miatt. A prefektus ezzel szemben azt állítja, hogy nem a magyar himnusz köztéri eléneklése miatt bírságolt, hanem azért, mert a magyar himnusz mellett a román himnusz nem hangzott el, és szerinte ezzel a polgáriak törvényt sértettek. Hétfői sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott a bírság kirovásával kapcsolatosan: "Ha nem ezt tenném, nem lennék prefektus". Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szombaton, Marosvásárhelyen, a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülésén azt monda, hogy egy négyszemközti beszélgetés során Popică bevallotta, felső utasításra cselekszik.


Biró Zsolt pártelnök múlt héten, szerdán bejelentette, Marius Popică az MPP-t ötezer lejre bírságolta, amiért június 4-én, a sepsiszentgyörgyi Trianon megemlékezésen köztéren elénekelték a magyar himnuszt.

Popică az MTI-nek azt mondta, eredetileg nem akart bírságot kiróni a júniusi megmozdulás szervezőire, de azt tapasztalta, hogy az MPP júniusban is, majd a november 29-én is olyan megmozdulást szervezett, amely túllépte a törvényes keretet.
 
Sepsiszentgyörgyön december 15. és 21. között minden hétköznap délután, 15.45 és 16.45 között a prefektúra sepsiszentgyörgyi székháza előtt magyarhimnusz-éneklést szerveznek, Csíkszeredában szerdán, december 17-én 17 órától éneklik a magyar és a székely himnuszt a Szabadság téren felállított székely zászló alatt.

"Emlékezzünk és gyújtsunk gyertyát a Szabadság téren felállított székely zászló alatt azok emléke előtt, akik 25 évvel ezelőtt életüket adták a szabadságért. Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy egy európai jogállamban, amely éppen a 89-es rendszerváltással vált azzá, nem számít bűncselekménynek közterületen elénekelni egy másik nemzet Himnuszát. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS