2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó Attila esetét külön vizsgálják a Bica-ügyben

2014. december 15. 16:03, utolsó frissítés: 16:16

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség tíz ember ellen abban a kárpótlási ügyben, amely Markó Attilát, az RMDSZ parlamenti képviselőjét is érinti. A törvényhozó ügyét elkülönítették, és folytatódik ellene a vizsgálat.

Az ügyészség hétfői közleménye szerint a 11 tagú restitúciós bizottság 10 tagja ellen emeltek vádat. Markó Attila esetében elkülönített aktában folytatják a vizsgálatokat, ugyanis a politikust a vádhatóság nem tudta beidézni. A közlemény megállapítja, hogy emiatt nem teljesültek maradéktalanul a perrendtartási szabályok.

Markó Attilát rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel gyanúsítják amiatt, hogy az ügyészek szerint a restitúciós bizottság a reális piaci értékhez képest jócskán túlértékelt telek alapján ítélt meg kárpótlást egy üzletembernek.

A tíz vádlott között van többek között az előzetes letartóztatásban lévő Alina Bica, a szervezett bűnözés ellenes ügyészség (DIICOT) volt főügyésze. Bica 2011-ben, a vitatott kárpótlás megítélésekor az igazságügyi minisztérium államtitkáraként volt tagja a testületnek.

A vádhatóság azt állítja, hogy a restitúciós bizottság tagjai már a 2011. február 24-i ülésükön tudomást szereztek arról, hogy a több mint 13 hektáros telek túl van értékelve. Szerintük ezt igazolja, hogy a következő ülésre beidézték a becslést végző cég képviselőjét, valamint jelentést kértek az akta történetéről. A kárpótlás megítélését a március 15-i ülésükön hozták meg a bizottság tagjai.

Markó Attila azt állítja, hogy ezen az ülésen nem vett részt, és ennek igazolásaként pénteken fényképeket tett közzé az ülés jegyzőkönyvéről, amelyen nem szerepel neve mellett az aláírása. Az RMDSZ képviselője ártatlannak vallja magát. A parlament december elején hagyta jóvá az ügyészségnek az őrizetbe vételére vonatkozó kérését, majd beidézték a vádhatóságra, az RMDSZ képviselője azonban nem jelent meg, mert Magyarországra utazott a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS