2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb dossziéban indulhat eljárás Bica ellen - a szálak Udreáig és Dragneáig vezetnek

2014. december 15. 19:39, utolsó frissítés: 2014. december 16. 09:27

Egy újabb dosszié kapcsán indul eljárás a jelenleg is előzetes letartóztatásban levő Alina Bica, az ANRP volt tagja és a DIICOT volt vezető ellen. A dossziét a Bica-ügyként elhíresült kártérítéssel kapcsolatos dossziéból különítették el az ügyészek. A dossziéban Elena Udreának, volt férjének, Dorin Cocoș üzletembernek és az üzletember fiának, Alinnak a neve is felmerül.

Az ügyészek szerint a piaci árához képest felülértékelt telek kapcsán kifizetett kártérítés jóváhagyása miatt Alina Bica, a tulajdon-visszaszolgáltatási országos bizottság (ANRP) tagja megkapta Dorin Cocoș üzletember volt feleségének tulajdonában levő snagovi telek egy részét, az üzletember, ennek fia és Elena Udrea, aki abban az időben Dorin Cocoș felesége volt – pénzt kapott – derült ki egy 23 oldalas, a DNA által összeállított dokumentumból, amelyet Robert Turcescu újságíró osztott meg vasárnap a blogján.

Bicát hivatali visszaéléssel vádolják, miután 2011-ben Gheorghe Stelian üzletembernek törvénytelenül ítélt meg kártérítést egy olyan bukaresti telekért, amelyet 62 millió euróval becsültek túl reális értékénél.

Az ügy szétválasztására vonatkozó rendelet szerint miután Emil Nuțu, a felértékelést végző szakember megállapította a kártérítésre vonatkozó összeget, de még mielőtt ezt a jelentést az ANRP jóváhagyta volna, Stelian Gheorghe átengedte a telek egy részét Valentin Vişoiu, Adrian Andrici és Gabriel Gheorghe üzletembereknek, annak érdekében, hogy az üzletemberek kérjék a Cocoș-család közvetítését közte és az ANRP bizottsági tagjai között.

A kártérítés egy részét a Cocoș család (Alin és Dorin Cocoș, illetve Elena Udrea) kapta meg. Alina Bica egy snagovi 4425 négyzetméteres területet kapott, anélkül, hogy kifizette volna ellenértékét.

A DNA által összeállított dokumentum 3. oldalán egy Ioan Niculae nevű üzletemberrel kapcsolatos ügyletről esik szó, amelyben Alina Bica már a Szervezettbűnözés- és Terrorizmusellenes Ügyészség vezetőjeként vett részt. A DNA szerint Ioan Niculae Liviu Dragneahoz fordult, és azt kérte tőle, hogy járjon közben érdekében a DIICOT vezetőjénél. Bicától állítólag azt kérték, hogy legyen kerékkötője a nyomozásnak az ügy elévüléséig. A DNA szerint Bica közbenjárt abban is, hogy az ügyet vizsgáló ügyész hagyjon fel egy Liviu Dragnea által használt telefonszám használójának megfigyelésével. A korrupcióellenes ügyészek szerint szolgálataiért Alina Bica Niculaetől 3,5 millió eurót kapott, Dragnea pedig megígérte, hogy hozzásegíti ahhoz, hogy elnyerje a főügyészi tisztséget. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS