2021. július 30. péntekJudit
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Angol nyelvű hírlevelet indít a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete

2014. december 16. 10:18, utolsó frissítés: 10:20

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat Háromszéki Szervezete heti rendszerességgel angol nyelvű hírlevelet indít annak érdekében, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét a székelyföldi, erdélyi magyarság által elszenvedett diszkriminációra és különböző jogtiprásokra.


"A hírlevél célja az, hogy rendszeresen tudósítsuk a romániai és magyarországi nagykövetségek munkatársait, a különféle emberjogi szervezeteket, valamint külföldi politikai pártok képviselőit azokról a visszaélésekről és jogtiprásokról, melyeket az erdélyi magyarsággal szemben követnek el" - írják közleményükben a hírlevél szerkesztői.

Az e heti hírlevelükben Marius Popică, a Kovászna megyei kormánymegbízott tevékenységére hívják fel a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy a prefektus folytatja a székely zászló és a magyar feliratok ellen viselt háborúját.

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat a hírlevélben feleleveníti, hogy az Egyesült Államok által Romániáról készített 2013-as évi országjelentés kifejezetten megemlíti a székely zászló üldöztetését, ennek ellenére a prefektus továbbra is fellép a székelyek szimbólumai ellen. A hírlevélben azt is leírták, hogy 2013-hoz képest jelentősen romlott a helyzet, hiszen a prefektus most már nemcsak a magyar feliratokat és a székely zászlót üldözi, hanem a magyar himnuszt is, és 5000 lejes büntetéssel sújtja azokat, akik eléneklik.

Továbbá kitérnek az oktatásban tapasztalt visszásságokra is: a Kisebbségkutató Intézet munkatársai által egy nemrég, Sepsiszentgyörgyön végzett felmérés szerint a sepsiszentgyörgyi gyermekek 10%-a kénytelen román nyelvű osztályokban tanulni azért, mert a tanügyminisztérium több román nyelvű osztályt indít, mint amennyi szükséges és kevesebb magyart, minta mennyire igény lenne. "Fontos, hogy a tanügyminisztérium figyelembe vegye az osztályindításnál a gyermekek anyanyelvét, hogy ily módon elkerülhető legyen az, hogy az anyanyelven való tanulás elemi jogától fosszanak meg gyermekeket Romániában" - áll a hírlevélben. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS