2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyílt levelet írt az Európai Ifjúsági Fővárosról a kezdeményező PONT Csoport

2015. január 02. 10:42, utolsó frissítés: 17:52

2014. utolsó napján nyílt levelet írt a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa cím megpályázójának ötletgazdája és koordinátora, a PONT Csoport, amelyben ajánlatokat fogalmaznak meg a program jelenlegi kivitelezői számára. A szervezet azt kéri, "a Kolozsvár 2015 EIF program annak a módját mutassa be, amelynek révén akár több mint 250 szervezet, legalább 15 ország, 2000 önkéntes, a köz- és magán, profit- és non-profit szférából származó szervezetek egyaránt együttműködhetnek ugyanazért a célcsoportért, a fiatalokért".

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a levelet:

"Egy 2011-ben kezdett utazás szilveszter éjszakáján kezdi igazán eredményeit fölmutatni. Kolozsvár az Európa Ifjúsági Fővárosa cím hordozójává válik.

A PONT Csoport, mint a cím megpályázásának ötletgazdája és koordinátora, folyamatosan azt tartotta szem előtt, hogy egy olyan pozitív kicsengésű történetet adjon a város számára, ami hozzátesz az egyébként is vibráló és gyors ütemben fejlődő dinamizmusához. Talán egy új perspektívát, amely segítségével Kolozsvárt végképp elhelyezhetjük az európai fiatal mentális térképén.

Számunkra Kolozsvár jövőképe egy olyan városé, amely Közép- és Délkelet-Európa legattraktívabb ifjúsági pólusa és desztinációja.

Mint annak az utazásnak a kezdeményezői, amely mindössze hónapok alatt több tízezer ember közös élményévé vált, a továbbiakban is a következő ajánlatokkal élünk:

· a Kolozsvár 2015 EIF program annak a módját mutassa be, amelynek révén akár több mint 250 szervezet, legalább 15 ország, 2000 önkéntes, a köz- és magán, profit- és non-profit szférából származó szervezetek egyaránt együttműködhetnek ugyanazért a célcsoportért, a fiatalokért;

· a program keretében megszervezett események, lebonyolított tevékenységek tartsák folyamatosan szem előtt ennek örökségét, mivel, bár a város a címet csak egy évig hordja, ennek eredményei közép- és hosszútávon is maradandó hatást érhet el;

· a Kolozsvár 2015 EIF program legalább annyira legyen helyi, mint erdélyi, romániai és európai kitekintésű. Román, magyar, német, francia, angol, portugál és még sok más formájú. Ifjúsági főváros leszünk, ezért valódi fővárosként viselkedhetünk, ahol emberek, ötletek, eszmék, víziók találkoznak, és ahol nemcsak kapni tudunk Európától, hanem jelentős mértékben adni is tudunk számára.

Örömmel tölt el, hogy az eredeti pályázatban megfogalmazott célok jó része már a tulajdonképpeni év elkezdése előtt megvalósult, egyes várt eredményeket már ez év végéig túllépett a város.

A PONT Csoport a továbbiakban is (akárcsak eddig) a társadalmi innováció területén olyan ötletekkel, koncepciókkal, projektekkel bővíti az Európa Ifjúsági Főváros programot, amelyek a fiatalok számára generálnak hozzáadott értéket, amelyek olyan témákat boncolnak, amelyek nem voltak még megfelelően kiaknázva, és amelyek hozzáadott értéket generálnak mind a kolozsvári, mind pedig az erdélyi, romániai és európai közösség számára.

Eddig is és a továbbiakban is megfogalmazhatók olyan kritikák, amelyek azt elemzik, miként lehetne másképp vagy jobban ifjúsági fővárost szervezni. Mi azonban mindig a 2011-es állapothoz is visszacsatolunk: egy szimpla ötletből egy igen jelentős ifjúsági program létrejötte vált lehetségessé, az ifjúság kérdésköre sokkal erősebben tematizálódott, egy ifjúsági kezdeményezés országos jelentőségűvé nyilváníttatott és Kolozsvár neve európai szinten is virálissá kezd válni.

A PONT Csoport kezdeményező szerepet töltött be egy utazásban, amely már rég túllépte saját kezdeti minőségét. Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa január 1-től kezdődően önmagában véve már eredmény, a következő 364 nap pedig további pluszokat és pluszokat fog generálni.

Mi, PONTosok, ennek az útnak minden pillanatát élvezzük, benne sok órás, napos (éjszakás) munka, gondolkodás, együttműködés eredményeit látva, amelyben mindössze azzal próbálkoztunk, hogy újabb fejezetet adjunk hozzá Kolozsvár XXI. századi csodás történetéhez.

Arra kérünk mindenkit, ilyen formán lássa ezt a történetet és a maga módján, személyként, szervezetként, kolozsváriként, erdélyiként, románként, magyarként, európaiként hozzáadjon ehhez az utazáshoz, amely egyedi és megismételhetetlen.

Kellemes utazást kívánunk nektek is.

a PONTosok"

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS