2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

IRES-felmérés: a romániaiak fele szerint jó irányba tart az ország

2015. január 03. 16:52, utolsó frissítés: 2015. január 04. 13:00

Kettőből egy megkérdezett szerint az ország jó irányba halad, pontosabban 36%-uknak az a határozott véleménye, hogy az irány rossz - derült ki az IRES közvélemény-kutató intézet december 19. és 20. között készített felméréséből.

A lekérdezettek 68%-a szerint 2015-ben az országban gazdasági növekedés várható, ennek ellenkezőjét 27% gondolja.

A megkérdezettek a leginkább a tűzoltókban és a katonákban bíznak, múlt évi tevékenységükkel csak a megkérdezettek 7%-a nem elégedett. Az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkájával a megkérdezettek kétharmada elégedett, egyharmaduk kifogásolja a tevékenységüket. A rendőrök tavalyi munkáját a megkérdezettek 59%-a értékelte pozitívan, az elégedetlenek aránya 36%-ra rúg. A pedagógusok munkájával is elégedett a legtöbb megkérdezett személy, 19%-uk elégedetlen. A köztisztviselők munkájával kapcsolatos elégedettségi szint már sokkal alacsonyabb: a megkérdezetteknek csak az 53%-a válaszolta azt, hogy a közszolgák jól végzik munkájukat.

A katonákkal szemben a legmagasabb az elégettségi szint, a kutatásba bevont személyek 81%-a elégedett a hadsereg munkájával.

Az ügyészek munkáját 49% értékelte pozitívan, a bírók valamivel jobban állnak a közmegítélés tekintetében, az ő munkájukkal a megkérdezettek 51%-a elégedett.

A megkérdezettek fele szerint legalább 2 ezer lejes havi bevétel szükséges a tisztességes létfeltételek biztosításához. A megkérdezettek 39%-a azt mondta, hogy a havi bevétele csak arra elég, hogy egyik hónapól a másikra megéljen. 29% szerint be tudja osztani a bevételeit, 14% szerint a bevételekből jól meg tud élni, 1% mondta azt, hogy a bevételeiből mindent megengedhet magának, amit csak akar. 16% szerint a megkeresett pénz az alapvető szükségleteket kielégítésére sem elég. A megkérdezettek 40%-ának van valamilyen törlesztendő adóssága.

A kutatást 1131 személy bevonásával készítették, a hibahatár 2,9%-os. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS