2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötből egy romániai szegény

2015. január 06. 08:19, utolsó frissítés: 08:19

A munkaügyi minisztérium közvitára bocsátotta a szegénység csökkentését és a hátrányos helyzetűek társadalmi integrációját célzó stratégiáját, amely szerint 2020-ig 400 ezerrel csökkentené a szegények számát. Jelenleg közel 5 millió romániai lakos számít szegénynek, háromnegyedük legkevesebb három éve hátrányos helyzetű.

A minisztérium adatai szerint a gyerekek egyharmada tartós szegénységben él, és esetükben a legnagyobb a kockázat, hogy a jövőben sem változik helyzetük. Nagy a hátrányos helyzetűek aránya az egyedül élő idősek körében is. Mintegy 300 ezer ilyen személy számít szegénynek.

A szaktárca stratégiája szerint a romák körében tízszer nagyobb a szegénységi kockázat, mint más etnikumúak esetében. A kormány munkahelyek teremtésével, továbbképzési lehetőségek biztosításával, az esélyegyenlőség népszerűsítésével érné el a szegénység csökkentését. A munkaügyi minisztérium stratégiája azt is tartalmazza, hogy növelik a szociális juttatásokat. A stratégia szerint 2020-ig ezek nagyobb ütemben kellene nőjenek, mint az átlagbér. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS