2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kolozsvári Iszlám Liga elnöke elítélte a Charlie Hebdo-nál történt vérengzést

2015. január 12. 17:35, utolsó frissítés: 17:36

Diab Iyad, az Iszlám és Kulturális Liga kolozsvári elnöke elítélte a párizsi vérengzést, szerinte az iszlám országok egyikében sem jár halálos ítélet annak a személynek, aki Mohamed prófétát ábrázolja vagy kigúnyolja.


Elmondta, az iszlám a béke vallása, és Mohamed sem értett volna egyet a francia újságírók meggyilkolásával.

"Egyetlen muzulmán országban sem ítélnék halálra az újságírókat, ha azok Mohamed prófétáról karikatúrát rajzolnának" - vélekedik a palesztin származású 44 éves Diab Iyad, aki 17 éves kora óta él Romániában. Szerinte halálbüntetés helyett bocsánatkérésre kötelezhetnék az illetőt, vagy pénzbírságot fizettetnének vele, szélsőséges esetekben kerülne csak börtönbe. "Volt példa durvább, iszlám vallást ért sértésekre is, azonban a muzulmán elkövetőket nem ölték meg. Az iszlám liga kolozsvári elnöke ugyanakkor elítélte a párizsi terrorista akciót. "Az iszlám vallást nem képviselheti mindenféle ámokfutó, aki szerint Allah nevében gyilkol, és aki nem is ismeri az iszlám vallást. A Korán azt mondja, hogy egy ember élete csak akkor vehető el, hogyha ő maga is ölt, vagy súlyos rongálást követett el a világban. A súlyos rongálás egy nagyon súlyos tett elkövetését, vagy egy katasztrófa előidézését jelenti. A Koránnak egy olyan lehetséges értelmezése sincs, amely szerint egy rajz felér egy ekkora rongálással.

Elmondta azt is, hogy a Korán nem támogatja az önbíráskodást, csak az állam szerezhet érvényt a Korán törvényeinek, és az iszlám törvényeit csak egy muzulmán államban ültethetik gyakorlatba. Hozzátette, egy muzulmán embernek kötelessége tiszteletben tartani az őt befogadó ország törvényeit, és amennyiben nem értene ezekkel egyet, úgy el kell hagynia az illető országot. "Franciaország, Németország vagy Románia olyan országok, amelyek befogadtak, biztosították számunkra a kultúránk megélését, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, a békét, a nyugalmat és a biztonságot, ehhez képest néhány ámokfutó a terror eszközeivel lép fel" - mondta.

Elmondta, Mohamed prófétát életében gyalázták és megverték, de ő nem ölte meg azokat, akik ártottak neki.

Hozzátette, Mohamedet a muzulmánok amúgy tiszteletből nem rajzolták le, mert ábrázolása - még akkor is, ha pozitív kontextusban történik - felér egy sértéssel, így érthető, hogy a Charlie Hebdo-karikatúrák zavarták a muzulmánokat. Ezzel együtt ez még nem jogosít fel senkit a gyilkosságra, hiszen emiatt egy iszlám államban sem ölték volna meg az illető elkövetőt.

Szerinte egy-egy sértő megnyilvánulásra nem kell feltétlenül válaszolni. "Amikor a dániai karikatúra-botrány kitört, a Romániai Iszlám Liga úgy döntött, hogy nem reagál, hiszen bármiféle reakció azt jelentette volna, hogy fontosságot tulajdonít ennek. Ha nem történik meg a merénylet, akkor nagyon kevesen szereztek volna tudomást ezekről a karikatúrákról. Az ilyen problémákat úgy is lehet kezelni, hogy nem veszünk róluk tudomást" - jelentette ki Diab Iyad. (adevarul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS