2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bűnvádi eljárást akarnak indítani Elena Udrea ellen

2015. január 29. 11:59, utolsó frissítés: 22:13

UPDATE 2.: Bűnvádi eljárás megindítását kéri a DNA Elena Udrea ellen pénzmosás és vagyonnyilatkozat meghamisítása vádjával. Udreát négy órán keresztül hallgatta ki a korrupcióellenes ügyészség.


A politikus nem kívánta kommentálni a vádakat, csak annyit mondott, hogy nem volt tudomása férje ügyeiről. Udrea ellen ugyanis azon ügyben vizsgálódnak, amelyben volt férjét, Dorin Cocost 9 millió euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítják iskolák felszerelését célzó számítástechnikai közbeszerzéssel kapcsolatban.

A gyanú szerint Cocos mellett Gabriel Sandu volt távközlési miniszter és Gheorghe Stefan, Piatra-Neamt város polgármestere összesen 18 millió euró kenőpénzt kaptak.

A vádhatóság csütörtöki közleményében Udrearól azt írta, hogy tudomása volt férje ügyeiről, és ő is részesült a csúszópénzből, amelynek eredetét ismerte. A vádhatóság szerint Udrea 2009 és 2013 között több olyan ingatlan és egyéb vagyontárgy megvásárlását tüntette fel vagyonnyilatkozatában, amelyek értéke meghaladta politikusi és egyetemi oktatói tevékenységéből származó jövedelmét. Az ügyészek szerint ezt olyan kölcsönökből és osztalékokból tette meg, amelyeknek a legális eredetéért a politikus vállalta a felelősséget.

Az ügyészek azért gyanúsítják vagyonnyilatkozata meghamisításával, mert nem tüntette fel, hogy a SC Euro Hotels International cége kölcsönt kapott Dorin Cocostól. Az ügyészek szerint a politikus azért lett volna köteles ezt megtenni, mert tulajdonosként osztalékot kapott a szóban forgó cégtől. Az ügyészek szerint Udreának tudomása volt férjének arról a szándékáról is, hogy hamis nyugtát akart szerezni a kenőpénz tisztára mosása érdekében.

UPDATE 1.: Pénzmosással és vagyonnyilatkozat meghamisításával vádolják Udreát a Microsoft-ügyben, írja a Mediafax.

Idézéssel vitte be ma a DNA Elena Udrea PMP-elnököt, aki Facebook-bejegyzésében azt írta, "valószínűleg a Microsoft-dossziéban" idézték be. Udrea azt is jrta, meglepődött az eljáráson, mivel mindig is kész volt együttműködni a korrupcióellenes ügyészséggel.

A Microsoft-botrány idején Elena Udrea Dorin Cocoş üzletember felesége volt, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. Kettejüket közösen hozta összefüggésbe az üggyel az a cikk, amely a Huffington Post német változatában jelent meg tavaly novemberben. A cikk szerint 9 millió eurónyi kenőpénzt kaphattak, cserébe szemet hunytak minden EADS-érdekeltség fölött. (hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS