2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Suceaván folytatódik az Igazi Csíki Sör pere

2015. január 31. 11:27, utolsó frissítés: 13:29

Suceaván folytatódik az Igazi Csíki Sör gyártója és a Heineken Románia közötti per - jelentette be péntek este Facebook-oldalán a csíkszentsimoni sörgyár, azt követően, hogy a bukaresti Legfelsőbb Bíróság meghozta a döntést. Tehát helyt adott bíróság a multinacionális cég kérésének, amelyben a per áthelyezését kérte a marosvásárhelyiről egy másik táblabíróságra.


A holland cég 2003-tól rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc Premium sörmárkával, amelyet mindenki csak csíki sörként emleget. A Csíki Sör Manufaktúra 2014 novemberében hozta forgalomba termékét, Igazi Csíki Sör néven.Ezért a Heineken Románia ezért tavaly a szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával nyújtott be keresetet az Igazi Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni sörgyár ellen. A társaság szerint az új termék elnevezése nagyon hasonlít a Ciuc Premiumhoz. A Hargita Megyei Törvényszék azonban decemberben elutasította a Heineken keresetét. A multinacionális cég fellebbezését a Marosvásárhelyi Táblabíróság tűzte napirendjére. A Heineken januárban a legfelsőbb bíróságon kérte a per áthelyezését, mert szerinte a marosvásárhelyi ítélőtábla nem képes biztosítani a részrehajlás-mentes ítélkezést és a méltányos pert.

Ezt alátámasztandó a Heineken Romania csatolta a székelyföldi magyar nyelvű sajtóban megjelent cikkek, illetve az internetes fórumokon ezekhez fűzött kommentárok fordításait is, megjegyezve továbbá, hogy a csíkszentsimoni sörgyár tulajdonosa, Lénárd András a médián keresztül próbál nyomást gyakorolni a bíróságra. A cég ebben a kérésben használta a Székelyföld földrajzi egységének létezését kétségbe vonó, román politikusok kedvelt fordulatát, az "úgynevezett Székelyföld" kifejezést. Ennek pedig Közfelháborodás, sőt bojkott lett az eredménye.

A Csíki Sör Manufaktúra Facebook-bejegyzésében azt írja: "Annak ellenére, hogy ma (pénteken - szerk.)az ügyész is azt kérte a bíróságtól, tartsák itt a pert (az áthelyezési kérelmek tárgyalásán részt vesz az ügyészség képviselője is), ez mégis az áthelyezésről döntött. A Heinekennél valószínűleg nem tudják, hogy Suceava megyében is van öt székely falu. Ha rájönnek, akkor a bukovinai székelyektől való félelmükben talán onnan is megpróbálják elhelyeztetni a pert?"

A bejegyzésben azt állítják, hogy a pénteki bukaresti tárgyaláson is csak Székelyföldről és a székelyföldi szimbólumokról beszéltek a Heineken ügyvédei, szó sem volt arról, hogy ki védte le a Csíki Sör márkát. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS