2022. november 27. vasárnapVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Beszólt az RMDSZ ellenzékének Semjén Zsolt

2015. január 31. 17:08, utolsó frissítés: 17:10

Az RMDSZ gyengítésén dolgozókat figyelmeztette Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a magyar kormányt képviselte az RMDSZ 25 évét ünneplő kolozsvári gálaműsoron.


Semjén elmondta: a magyar kormány három szempontból is köszönettel tartozik az RMDSZ-nek, vezetőinek, tagságának, és választóinak. A legfontosabb kérdéseken teljes konszenzus van a külhoni magyar pártok, a magyar társadalom, a magyarországi pártok között, ebben nagy szerepe van az RMDSZ-nek. Konszenzus van abban, hogy minden magyart megillet a magyar állampolgárság, és minden nemzetrésznek kijár az autonómia – mondta a miniszterelnök-helyettes.Semjén kiemelte: az RMDSZ mindig a nemzetrészek segítségére sietett, amikor erre szükség volt. Minden nemzetrész felelős a többi nemzetrészért és a teljes magyarságért. Különös jelentősége van annak, amikor az egyes nemzetrészek egymás segítségére sietnek, ez egy olyan kovásza a magyar szolidaritásnak, amit semmi nem pótolhat – fogalmazott.

A magyar kormány képviselője azért is köszönetet mondott, hogy amikor kétségbe vonták a szükségességét, az RMDSZ akkor is mindig kiállt az etnikai magyar párt mellett.

Semjén külön köszönetet mondott Kelemen Hunornak azért, hogy folyamatos, állandó és baráti viszony van az RMDSZ és a magyar kormány között. Figyelmeztetett: ha valamilyen okból – például a választási törvény megváltoztatása következtében – az RMDSZ nem jut be a román parlamentbe, akkor az nem azt fogja jelenteni, hogy egy másik magyar párt kerül be helyette, hanem azt, hogy a magyar értelmiségiek ideológiai alapon be fognak tagozódni a román pártokba, és ez a magyar érdekképviselet végét fogja jelenteni.

„Sem politikailag, sem erkölcsileg nem engedhető meg az RMDSZ gyengítése, annak kockáztatása, hogy az RMDSZ ne játsszon fontos szerepet a bukaresti parlamentben” – figyelmeztetett a miniszterelnök-helyettes.

Semjén az utóbbi idő zászló- és himnuszbotrányaira is kitért, azt üzenve román barátainak, hogy a magyarországi románság olyan zászlót és akkor tesz ki, ahova és amikor akarja, akkor és ott énekli a román himnuszt, ahol és amikor akarja, és ugyanezt várják el a romániai magyarok esetében is.

„Amikor szembesülnünk kell olyan vérlázító dolgokkal, mint a Mikó visszaállamosítása, a kettős mérce, akkor fontos, hogy minden magyar tudja, hogy Magyarország minden magyar hazája. És tudják önök is, hogy bármi történik, önök mindig számíthatnak ránk” – zárta beszédét Semjén Zsolt. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS