2021. december 4. szombatBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Visszautasította Udrea vádjait a SRI ideiglenes vezetője

2015. február 10. 08:43, utolsó frissítés: 08:43

Nyilvánosan visszautasította az őt ért vádakat Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ideiglenes igazgatója hétfőn, és meghallgatása után a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság is arra a következtetésre jutott, hogy megalapozatlanok a Coldeát gyanúba keverő sajtónyilatkozatok.


A hírszerzés vezetőjét Elena Udrea vádolta visszaélésekkel, egyebek közt azzal, hogy félmillió eurós támogatást kért egy üzletembertől egy PSD-s politikus hírtelevíziójának elindításához.

Udrea szerint valójában az SRI ideiglenes igazgatója van hatalmon, és ő dönti el, melyik politikus vagy üzletember kerül börtönbe, ugyanakkor azt állította róla, hogy Coldea az elnökválasztási kampányba is beavatkozott Klaus Johannis oldalán.

Amikor bűnvádi eljárás indult ellene, Udrea interjúk sorozatában fejtette ki azon meggyőződését, hogy ő a politikai szálakat a háttérből húzogató Florian Coldea bosszújának áldozata. Úgy vélte ennek egyik bizonyítéka az, hogy amikor "kinyitotta a száját", az ügyészség néhány óra alatt öt folyamodványt nyújtott be a parlamenthez, amelyben ellene indítandó bűnvádi eljárásokhoz és letartóztatásához kéri a képviselők hozzájárulását.

Coldea alaptalan rágalomnak minősítette a vádakat, és azt mondta: a SRI vezetése a "teljes politikai semlegesség és azonos távolságtartás" jegyében végezte munkáját a tavalyi választási évben is. A SRI biztonsági szolgálatának vezetője belső ellenőrzést kezdeményezett az ügyben: ennek következtetéseit Coldea távozása után mutatta be a parlamenti bizottságnak.

Georgian Pop, a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke a belső vizsgálat ismertetése után kijelentette: a parlamenti bizottság megalapozatlannak találta Udrea vádjait, a testület semmi törvénysértőt nem talált a SRI ideiglenes vezetőjének tevékenységében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS