2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A romániaiak több mint fele ad hálapénzt az orvosoknak

2015. február 12. 09:00, utolsó frissítés: 09:22

A lakosok több mint fele ad hálapénzt az orvosoknak, legtöbben önszántukból - derül ki az egészségügyi minisztérium és a Demokrácia Gyakorlatba Ültetéséért Egyesület felméréséből. Ugyanakkor a kórházba utalt betegek mintegy 10 százaléka az orvosa kérésére tett így.

A legutóbbi kórházi kezelésük alkalmával a válaszadók 37 százaléka adott pénzt vagy ajándékot kezelőorvosának, 34 százaléka az asszisztenseknek és 25 százaléka az ápolóknak. A megkérdezettek 14 százaléka a kisegítő személyzetnek, azaz a hordágyvivőknek, a kapusoknak és a laboránsoknak is adott pénzt.

A felmérésben résztvevők 29 százaléka szerint a jelenséget úgy lehetne visszaszorítani, ha olyan egészségbiztosítási rendszert dolgoznának ki, amely garantálja azt a kényelmet és figyelmet, amire a betegek vágynak. 17 százalékuk szerint szankcionálni kellene azokat az egészségügyi alkalmazottakat, akik hálapénzt fogadnak el, 15 százalékuk szerint gyakrabban kellene ellenőrzéseket tartani.

A felmérésből az is kiderül, hogy a lakosság szerint a rezidens orvosoknak 2300 lejt, a sebészeknek 5600 lejt kellene keresniük ahhoz, hogy csökkenjen a korrupció az egészségügyben.

A kutatás készítői 1076 személyt kérdeztek meg, a felmérés hibahatára 2,8%. (erdély fm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS