2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magánpraxist is engedélyezne a közkórházakban az egészségügyi minisztérium

2015. február 12. 10:28, utolsó frissítés: 12:42

Magánpraxisok létrehozását is lehetővé tenné az egészségügyi minisztérium, az erre vonatkozó törvénytervezetet benyújtotta a képviselőház egészségügyi bizottságához. A tervezet szerint a közkórházakban praktizáló orvosoknak a programjuk lejártával jogukban állna magánpraxist működtetni.

Az orvosok gyakorlatilag délután 3 óra után az illető kórházba beutalt fizetős betegeikkel foglalkozhatnának, szolgáltatások tarifáit pedig szabadon alakíthatnák ki. Az orvosok magánvállalkozókként - jogi személyekként - kötnének szerződést a kórházzal az ott lévő felszerelések bérbevételéről, ezenfelül a pénztárnál kifizetett szolgáltatások mintegy 15 százalékát a kórház visszatartaná a fogyóeszközök ellenértékekeként.

A Hotnews szerint még vita tárgyát képezi, hogy a fizetős egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevő betegek elszámolhatnák-e kiadásaik egy részét az állami egészségbiztosító pénztárnál. A parlamenti szakbizottság tagjai állítólag hajlanak erre a megoldásra, de csak akkor, ha a törvénybe az is bekerül, hogy a közkórházakban munkát vállaló orvosok nem dolgozhatnak a magánszférában.

A romániai kórházi rendszer krónikus orvoshiánnyal küzd, mivel az országban oklevelet szerzett orvosok jelentős része a hazai alacsony fizetések miatt inkább külföldön vállalt munkát. A parlamenti szakbizottság előtt lévő tervezet arra próbál megoldást találni, hogy a szakképzett orvosok magasabb jövedelemre tehessenek szert a közkórházakban, anélkül, hogy szolgáltatásaik árát magánklinikákon hajtsák be - a magán- és állami szektor között "sétáltatott" - betegeiktől. A szaktárca másfelől a nagyon elterjedt hálapénz visszaszorulását reméli a törvénytől.

Egy csütörtökön közzétett friss felmérésből az derült ki, hogy a románok több mint fele fizetett hálapénzt az utóbbi évben az állami egészségügyi szektorban - orvosoknak, nővéreknek, laboránsoknak vagy akár kapusoknak. A felmérés szerint a romániai páciensek 37 százaléka adott pénzt vagy ajándékot az őt kezelő orvosoknak legutóbbi kórházi beutalása alkalmával.

Az orvosi kamara adatai szerint az Európai Unióban a romániai kezdő gyakorló orvosok kapják a legkisebb nettó fizetést, átlagosan kétszáz eurót havonta. A romániai szakorvosok hivatalos jövedelmének átlaga 435 euró. (hotnews, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS