2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordszámú magas rangú politikus ellen indított eljárást tavaly a DNA

2015. február 24. 14:41, utolsó frissítés: 14:41

Rekordszámú magas rangú politikus - 9 törvényhozó és 12 volt vagy jelenlegi kormánytag - ellen indított eljárást 2014-ben a korrupcióellenes ügyészség - közölte Laura Codruta Kövesi, a DNA főügyésze kedden évértékelő értekezletén.

A főügyész szerint a DNA tavaly minden korábbi rekordját megdöntötte: a szervezeténél dolgozó 86 ügyész több mint 9000 ügyben nyomozott, és egy év alatt több mint 1000 vádlottat küldött bíróság elé, köztük 35 bírót és ügyészt. Kövesi megjegyezte: ha sikerülne behajtani az elítéltektől a korrupciós ügyekben jogerősen elkobzott több mint 300 millió eurót, abból fedezni lehetne az orvosok egyéves fizetését.

A DNA évértékelő értekezletén Klaus Johannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök is részt vett.

A törvénytelenül szerzett vagyonok elkobzását az államfő is sürgette: Johannis elfogadhatatlannak nevezte, hogy a korrupciós ügyekben elrendelt vagyonelkobzások alig tíz százalékát sikerül csak a pénzügyminisztériumnak behajtani. Rámutatott: ahogy nem "fakultatív", hogy egy elítéltet börtönbe zárnak-e, ugyanúgy a vagyonelkobzási rendelkezések is "kötelező" részei a korrupciós bírósági ítéleteknek, hogy a korrupciót ne csak büntessék, hanem a csábítás is megszűnjön.

Johannis úgy értékelte, hogy a DNA megalakulása és hatékonnyá válása jelentős változást hozott a társadalomban: eltűnt az emberekből a kis- és nagykorrupcióval szembeni tehetetlenség érzése. Úgy vélte, hogy a DNA megérdemelten élvezi a polgárok bizalmát, az Európai Bizottság elismerését.

Az államfő reményét fejezte ki, hogy a parlament - ígéretéhez híven - hamarosan egyszerűsíteni fogja a törvényhozás tagjai ellen a DNA által indítandó bűnvádi eljárásokat.

Johannis azt mondta, hogy feltétel nélküli szövetségese a DNA-nak a korrupcióellenes harcban, mivel azt a jogállamiság kulcsintézményének tekinti.

"Nincs más út a román társadalom számára, mint a korrektség és törvénytisztelet" - jelentette ki.

A DNA a nagykorrupciós ügyekben illetékes, vagyis azokban az esetekben, amelyekben 10 ezer eurónál nagyobb összegű megvesztegetésről vagy 200 ezer eurónál nagyobb kárról van szó, illetve minden olyan esetben, amelyben a gyanúsítottak köztisztviselők. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS