2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A polgármester szerint nem megy többé Csíkszentsimonba a Heineken igazgatója

2015. március 17. 10:02, utolsó frissítés: 15:40

Update 3.: Csík nem egyenlő a Ciuc-kal, és nem kérnek a multi segítségéből – így foglalta össze Fábián László, Csíkszentsimon polgármestere a Heineken Románia vezetőjének, Onno Rombouts számára megfogalmazott üzenetét. A polgármester szerint a multi vezetője vélhetően nem tér már vissza a településre.

Onno Rombouts ma gyorstalpalót kapott a Csík és a Ciuc közötti különbségből

„Az Igazi Csíki Sör és a Ciuc nem egy és ugyanaz, sem megnevezésben, sem ízben. Csíkszentsimon 1332-től létezik, megnevezésében a vidék nevét is tartalmazza. Próbáltam érzékeltetni, hogy a vidék nevét nem védheti le senki. Csík Székelyföld része, ami a miénk, nem egy holland gyarmat, és mi érzékenyek vagyunk a magyar nyelvünkre, kisebbségi jelképeinkre, így ne próbálják kisajátítani a megnevezést. Elmondtam Romboutsnak, ne támadjanak tovább minket, mert csak fogyasztót fognak veszíteni. Az itteni székely emberben van annyi büszkeség, hogy ha azt érzi, hogy az ő jelképeit tönkre akarják tenni, akkor csakazértsem fogja az ő termékeiket vásárolni. Elmondtam még, hogy kicsik vagyunk a Heinekenhez képet, megférünk mi itt egymás mellett. Onno Rombouts reakciója erre az volt, hogy a problémája a márkanévvel van, mert az az övék. Azt válaszoltam, hogy nem az övék, mert óriási különbség van a Csík és Ciuc között, ami elsősorban tartalma, töltete tekintetében, és nem a nyelvtan, a fordítás szempontjából fontos. Nem próbálja senki lefordítani, mert a Csíki és a Ciuc nem egy és ugyanaz” - mondta Fábián.
Petícióval várták a Heineken vezetőjét

Kérdésünkre elmondta, átadták a petíciót a Heineken Románia vezetőjének, amelyet a környék ifjúsági szervezetei, önkormányzatai, az egyházak, civil szervezetek írtak alá, és amelyben azt kérik, hogy a Heineken hagyjon fel az Igazi Csíki Sör elleni támadással. „Ha kell, több ezer aláírást fogunk gyűjteni, mert ami a miénk, azt márpedig tőlünk ne vegyék el - hangoztatta a polgármester. Lehetetlenség, hogy a Heineken idejön és elveszi egy régió nevét, és levédi. Most Csíkszeredát, ha románul Miercurea Ciucnak hívják, akkor a Ciuc szót nem használhatja Csíkszereda sem?”

Elmondta, a petíciót ő maga is az elsők között írta alá. „Nekem szívbéli kötelességem aláírni, hiszen helyi cégek azok, akik alakítják az önkormányzat költségvetését, nem mindegy, hogy hova fizetik a cégek az adót. A Heineken Bukarestben adózik, Bukarest az én érdekemet nem képviselte, mert csak leszívja a pénzünket” - mondta.


Nem kell a multi segítsége

Fábián beszámolt arról is, hogy a találkozó alkalmából Onno Rombouts felajánlotta a Heineken segítségét a településnek, az önkormányzatnak, azt mondta, bármire is lenne szükségük, forduljanak a multihoz.

„Ne próbálja senki egy lejjel kiszúrni az ember szemét. Én székelyként azzal a közmondással válaszoltam a felajánlására, hogy ne segítsen, hogy ne ártson. Mi, székelyek, hosszú távon gondolkodunk, számunkra a megmaradás a fontos. Úgysem tudnak gyarmatosítani, nem tudnak letörölni a föld felszínéről és Csík neve úgyis a miénk marad.

Kérdésünkre, hogy lesz-e ennek a beszélgetésnek folytatása, a polgármester azt válaszolta, hogy alig hiszi, hogy ismét Csíkszentsimonra látogatna a Heineken vezetője. Onno Rombouts tudomásul vette a kérésemet, hogy ne támadjon minket, de hajthatatlan. Azt mondta, a törvényszéken folytatjuk az pert. Noha Rombouts folyamatosan azt hangoztatta, hogy nem akarja tönkretenni a sörgyárat, a törvényszéki beadványukban mégis az Igazi Csíki Sör gyártásának leállítását követelik.


Nem vették figyelembe a helyi igényeket

Onno Rombouts is elismerte, hogy rossz volt a piacmenedzserük, és nem mérték fel azt, hogy érdemes lett volna magyarul is levédeni a Csíki sör nevét, a magyar emberek szája íze szerinti, magyar feliratú terméket forgalmazni. „Sem ízben, sem megjelenésben, sem feliratban nem igazodtak a helyiek ízléséhez, én meg is mondtam, hogy az Igazi Csíki Sör lágyabb, kellemes termék, míg a Heineken által gyártott sör inkább savas” - mondta a polgármester.

Update2: A tárgyalás eredmény nélkül zárult le, nem sikerült az álláspontokat közelíteni a csíkszentsimoni polgármester és a Heineken Románia igazgatójának keddi találkozóján. A Heineken kitart amellett, hogy a Csíki Sör márka az övé, és ezért jogtalanul használják - további jogi lépésekre készülnek, hogy érvényt szerezzenek követelésüknek. A helyi képviselők szerint viszont a Heineken nem tarthat igényt erre a névre. A polgármester figyelmeztette az igazgatót, hogy a székelyek össze fognak zárni az Igazi Csíki Sör védelmében, és ez csökkenteni fogja a Heineken eladásait. A beszélgetés tolmács segítségével, angolul zajlott.

Update: Megérkezett Csíkszentsimonba Onno Rombouts, a Heineken Románia igazgatója, aki meglepődött a tüntetőkön, akik magyar és román kiabálásokkal fogadták. A polgármesteri hivatalban megkezdődött a tárgyalás, amiről a sajtó képviselőit a Heineken vezetőjének kérésére kiküldték.

---------------------------------------------------------------
Mintegy húszan (update: a szentsimoni sörgyár helyszínen lévő munkatársa jelezte nekünk: ő 35 embert számolt össze) vonultak ki Csíkszentsimonban tüntetni a Heineken ellen "hagyd békén a helyi termelőt" vagy "menj haza" feliratú táblákkal. Úgy tudjuk, a tüntetők közül többen az Igazi Csíki Sört gyártó manufaktúra munkatársai.

A Heineken Románia vezetője kedden a csíkszentsimoni polgármesterrel tárgyal. Fábián László polgármester a Transindexnek a megbeszélés témájáról nem tudott részleteket mondani, ugyanis a Heineken vezetője nem közölte a hivatalával látogatásának okát.

A Suceava Megyei Ítélőtábla múlt héten elutasította a Heineken Románia fellebbezését, miszerint szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelem miatt az Igazi Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktúra tevékenységét törvényszéki elnöki rendelettel szüntesse be. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS