2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszaküldte a parlamentnek a pártfinanszírozási törvényt Johannis

2015. április 10. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

Visszaküldte a parlamentnek a pártfinanszírozási törvényt Klaus Johannis államfő. Johannis procedurális problémák mellett azt is kifogásolta a törvényben, hogy lehetőséget ad a pártoknak kölcsönt felvenni magán- és jogi személyektől, és ez szerinte tovább élteti a politikai szféra függőségét az üzleti szférától, illetve adományokat kölcsönök formájában fognak pártokhoz eljuttatni, de később nem igénylik azt vissza.

A mépviselőház március közepén szavazta meg nagy többséggel megszavazta az új pártfinanszírozási törvényt, egyedül az RMDSZ törvényhozói tartózkodtak.

A jogszabály szerint a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből pénzelik és a jelöltek hitelekből megelőlegezett költségeit pedig utólag számolnák el, amennyiben elértek egy bizonyos támogatottságot.

A törvény a helyhatósági, parlamenti és elnökválasztás esetében is megszabja a kampányköltségek felső határát, az állandó választási hatóság (AEP) pedig csak azoknak a jelölteknek a számlákkal igazolt költségeit számolná el, akik megszerezték a voksok legalább három százalékát. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS