2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Semjén: nem fogadható el semmi, ami az RMDSZ-t gyengíti!

2015. április 17. 12:33, utolsó frissítés: 12:33

Az egyetemes magyarság szempontjából létfontosságú az erős magyar képviselet, ezért a magyar összefogás a történelem erkölcsi, politikai parancsa. Nem fogadható el semmi, ami az RMDSZ-t gyengíti – jelentette ki Semjén Zsolt Kolozsváron. Az RMDSZ 12. kongresszusán tartott beszédében Magyarország miniszterelnök-helyettese leszögezte: a kisebbségi jogok emberi jogok a közösség szintjén, és az emberi jogok tekintetében nincs alku.A politikus Orbán Viktor miniszterelnök üzenetének tolmácsolása után hangsúlyozta: szembe kell nézni azokkal a problémákkal, amelyek megoldására szövetkezett a magyar kormány és az RMDSZ. „Nem gondoltuk annak idején, hogy 2015-ben még mindig probléma lehet Romániában a kétnyelvűség, a himnuszéneklés és a nemzeti szimbólumok használata. Nem hallgathatjuk el aggodalmunkat a Székely Mikó Kollégium ügyében, a marosvásárhelyi orvosi egyetem tekintetében, ahol az oktatási törvényt a mai napig elszabotálják, megfélemlítve az oktatókat” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: vissza kell utasítani minden olyan vélekedést, amely az RMDSZ autonómiatörekvéseit összemossa a rasszizmussal, xenofóbiával vagy a szélsőségekkel. Az erdélyi magyarság soha nem kért olyant, ami ne lenne elfogadott, amire nem lenne példa az EU-ban.


„A magyarság nem kevesebb egyetlen más európai nemzetnél sem, az erdélyi magyarság nem kevesebb egyetlenegy nemzetrésznél, kisebbségnél sem. Ha másoknak szabad, nekünk is szabad, ha erről lemondanánk, másodosztályú állampolgárok lennénk Európában” – mondta Semjén. Hangsúlyozta: az RMDSZ-ben, mint szövetségben megvan az a képesség, hogy mindenkit integráljon, akit lehet. Az RMDSZ mindig tudatában volt annak, hogy nem csak az erdélyi magyarságért felelős, hisz amikor a magyar ügyet képviselő a különböző fórumokon, akkor tevékenysége kihatással van a felvidéki, kárpátaljai és a délvidéki magyarságra is, ez által segít az összes többi nemzetrésznek.

„Köszönettel tartozunk Kelemen Hunor elnök úrnak, hogy nem pusztán rendezett viszony, hanem bizalmi viszony van az RMDSZ és a magyar kormány között. Az RMDSZ természetszerű kapcsolatot kell jelentsen Románia és Magyarország között. Minkét ország nemzeti érdeke az együttműködés, ebben meghatározó szerepe van az RMDSZ-nek. Rajtunk nem fog múlni, Magyarország önök mögött áll, mindig számíthatnak Magyarországra” – mondta Semjén. A politikus szerint teljes politikai konszenzus van Magyarországon abban, hogy minden magyarnak jár a magyar állampolgárság, amely elválaszthatatlan a szavazati jogtól, és az EU szabályainak megfelelően jár az autonómia minden magyar nemzetrésznek. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS