2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hegedüs Csilla: el szeretnénk jutni oda, hogy a választási listákon minden második jelölt nő legyen

2015. április 17. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

Hegedüs Csilla, az Nőszervezet alelnökének beszámolója az RMDSZ 12. Kongresszusán:


Tisztelt Kongresszus! Kedves Hölgyeim és Uraim!

Kell nekünk Nőszervezet?

Két évvel ezelőtt sokan feltették maguknak ezt a kérdést. Emlékszem, Csíkban a kongresszus fáradalmait a teremben, vagy az előtérben kipihenő küldöttek lanyha érdeklődése mellett fogadtuk el az erre vonatkozó határozatot.

Két évvel ezelőtt én is a kételkedők közé tartoztam. Azt gondoltam, szakmai és közéleti pályámon semmilyen szerepet sem játszik női mivoltom. Az csak a konyhában, háziasszonyi teendőim végzése közben kerül előtérbe.

Ma már a kérdés nem így hangzik. Ma a kérdés az, hogy mire kell nekünk a Nőszervezet? Mit tesz hozzá a Szövetség munkájához, és mit tehet hozzá az erdélyi magyar nők közéleti szerep-vállalásához.

Tisztelt Kongresszus, kedves barátaim!

Az RMDSZ Nőszervezetének alakulása és működése egy jól bejáratott receptet követ: végy néhány lelkes embert, esetünkben nőt, bízz meg bennük, és engedd őket szabadon tervezni. Adj hozzá csipetnyi biztatást, fűszerezd meg támogatással és a kezdeti hibák iránti elnézéssel. Majd hagyd, hogy az egész összeérjen.

Az eredmény pedig az, hogy tenniakarásukkal mindenkit megfertőznek a környezetükben, és egy mesebeli, soha el nem fogyó finom házikenyérhez hasonlóan mind erősebb és erősebb energia-forrássá válnak.

A számok lendületes növekedést mutatnak. 20 hónap alatt: 23 megyei/területi, és közel 200 helyi szervezetünk alakult meg. Ezekben olyan nők tevékenykednek, akiknek mostanáig semmi közük sem volt a politikához, sokan még a közéleti szerepvállalástól is irtóztak.

Most viszont kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel rukkolnak elő, egymást segítve, lelkesedésükkel felpörgetve a sok esetben lankadt helyi közéletet.

Mit akarnak ezek a nők? Melyek a céljaink?

Ha egy szóban kellene válaszolnom, akkor a célunk: a közösségépítés. Ezen dolgozunk immáron 20 hónapja. Hogy miért van szükség a közösségünk építésére, gyarapítására, azt talán nem kell részleteznem az újratervezés kongresszusán.

Tagjaink főként olyan nők, akiket saját közösségük elismer és megbecsül tudásukért, bátorságukért, terveikért és eredményeikért. Mi azért dolgozunk, hogy minél többen megismerjék őket, hogy példát és irányt mutassanak másoknak is. Erről szól a Sikeres nők iskolája rendezvénysorozatunk is.

Mi abban segítünk, hogy a közéleti szerepet vállaló nők megtalálják és megállják helyüket, hallassák hangjukat, és vegyenek részt a közösségüket érintő döntésekben. Ezért saját csapatunkkal képzéseket szervezünk számukra.

Mikor ezt a programunkat elindítottuk, a többségi sajtóban is igen komoly visszhangja volt, s többen felvetették, hogy nem ártana ezt a gyakorlatot a többségi pártokban is alkalmazni. És nemcsak a nőkre gondoltak itt.

Természetesen fellépünk minden olyan megnyilvánulás ellen, amely nyíltan vagy burkoltan akadályozza a nők hivatásbeli vagy közéleti szerepvállalását.

Ezért a 2014-es Európai Parlamenti választásokon 11 nőtársunk képviselte a Nőszervezetet. Párbeszéd-sorozatot szerveztünk, 21 helyszínen tartottunk megbeszélést arról, hogy mit várunk el az Európai Parlamenttől a családtervezés bátorítása, a vállalkozó nők támogatása, és a reális egyenlőség megteremtése érdekében.

Közösségünket összekovácsoló rendezvényeket szervezünk, országszerte: a teljes településeket megmozgató Húsvéti Zsongás, Mosolygó Karácsonyt!, programjaink egy új oldalát mutatták meg a közösségépítésnek: az adás örömét, a családi együtt-lét varázsát, a közösségi élet emberi arcát.

Nyilván, a ránk jellemző pragmatizmussal, nem akartuk feltalálni a spanyolviaszt: tagjai lettünk az Európai Néppárt Nőszervezetének, azért, hogy megtanuljuk, hogyan építik közösségüket azok, akiknek ebben több évtizedes gyakorlatuk van, és közösen hallassuk a hangunk európai kérdésekben.

És ha már Európánál tartunk, hadd ejtsünk szót a kvóta kérdéséről: oda szeretnénk eljutni, hogy természetes legyen az, ami az északi államokban mindennapos gyakorlat: a választásokkor a listákon minden második jelölt nő.

Számunkra a kvóta nem helyeket és tisztségeket jelent, hanem esélyt és lehetőséget arra, hogy közösségünk érdekeit szolgáljuk. Lehet, hogy a világot nem mi fogjuk megváltani, de hogy nélkülünk nem lehet élni, és főleg építeni nem, azt legalább Kőműves Kelemen óta tudjuk.

Tisztelt Kongresszus!

Összefoglalva tehát két dolgot csinálunk:

Először is közösséget építünk, közszerepre alkalmas nőket támogatunk, szakembereink által részt kérünk az RMDSZ szak-politikusainak munkájából, polgármestereink és alpolgármestereink, tanácsosaink által igazi kovászai vagyunk közösségünknek.

Másodszor pedig, ami a tabukat illeti: a Nőszervezet olyan kérdésekről kezdeményez vitát, amelyek sajnos a mindennapokban erősen jelen vannak, de a közbeszédben nem.

Gondoljunk csak a nemek közötti egyenlőtlenségre vagy a családon belüli erőszakra. Célunk, hogy kimondjunk igazságokat akkor is, ha azok kellemetlenek. És ahogyan egyre erősebbek leszünk, egyre hangosabban fogjuk feszegetni azokat.

Mert meggyőződésünk, hogy egyre erősebbek leszünk. Így aztán, 4 év múlva már nem kell feltennünk a kérdést: szükség van-e Nőszervezetre.
Mert a válasz, már most is, határozott IGEN.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS