2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Minél előbb meg kell oldani a Székely Mikó kollégium ügyét a magyar igazságügy-miniszter szerint

2015. április 18. 10:24, utolsó frissítés: 2015. április 19. 15:12

Minél előbb meg kell oldani a szepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyét - mondta Trócsányi László magyar igazságügy-miniszter pénteken az MTI-nek telefonon nyilatkozva, miután a romániai magyar felsőoktatásról és az egyházi restitúciós kérdésekről tájékozódott Kolozsvárott.


A miniszter, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására érkezett Kolozsvárra csütörtökön, egyházi vezetőkkel találkozott és látogatást tett magyar felsőoktatási intézményekben.

Látogatása első napján Bálint Benczédi Ferenccel, a Magyar Unitárius Egyház püspökével, Csűri Istvánnal, a királyhágómelléki református egyházkerület püspökével, Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével és Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsekkel folytatott megbeszélést. A miniszter elmondta, hogy az egyházi vezetők aggodalmukat fejezték ki egyrészt a visszaszolgáltatási folyamatban felmerülő késedelmek miatt, másrészt amiatt, mert úgy érzik, hogy egyes visszaadott egyházi ingatlanok esetében az egyházak is jogtalanul "áldozatul esnek" a romániai korrupció-ellenes küzdelemnek. Utóbbira példaként említette a Székely Mikó Kollégium ügyét.

A romániai magyar egyházi vezetők attól tartanak, hogy a restitúciós problémák további egyházi ingatlanokat is érinthetnek. Itt olyan szimbolikus jelentőségű ingatlanokról van szó, mint a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium vagy a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár - tette hozzá Trócsányi László.

Trócsányi László a városban tartózkodva pénteken látogatást tett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) éppen zajló kongresszusán is. RMDSZ-es vezetőkkel folytatott beszélgetéseiről beszámolva elmondta, hogy a restitúció kérdése nem csak az egyházi vezetőket, hanem a romániai magyar politikusokat is nagyfokú aggodalommal tölti el. Ez olyan "akut kérdés", amely megnehezíti a Románia és Magyarország közötti kapcsolatokat, és amelyet minél előbb rendezni szükséges - jelentette ki.

Rámutatott, hogy Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is folyik eljárás az ügyben, emellett a magyarországi egyházaknak is van érintettsége és a magyar kormány is állást foglalt a kérdésben. "Ez egy olyan kérdéskör, amellyel foglalkozni kell" - hangsúlyozta. Elmondta, hogy az egyházi vezetőkkel tartott megbeszélésről beszámol a jövő heti kormányülésen.

A miniszter pénteken látogatást tett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen és a Babes-Bolyai Tudományegyetemen. Mint mondta, örömmel tapasztalta, hogy mind Csíkszeredán, mind Marosvásárhelyen mind pedig Kolozsvárott megindultak az akkreditált magyar nyelvű képzések, hasonlóképpen a Partiumi Egyetemen Nagyváradon. A Babes-Bolyai Egyetemen frankofón egyetemi együttműködésről és az egyetemen folyó magyar nyelvű képzésekről tájékozódott. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS