2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen: Kovács Péter pole pozícióból indul az ügyvezető elnöki tisztségért

2015. április 18. 12:35, utolsó frissítés: 22:07

Tartalmas vita zajlott az RMDSZ 12. Kongresszusán az újratervezésről, de egy dologban mindenki egyetértett: változtatni kell a politizálás módján, az elveszített bizalmat vissza kell szereznie a szövetségnek, illetve meg kell nyernie azoknak a '90-es évek elején született fiataloknak a bizalmát, akik nem a kommunizmusban szocializálódtak és más igényekkel rendelkeznek. A továbbiakban a szövetség munkáját az alázatnak, a szolgálatnak, az odafigyelésnek és az emberközpontú politizálásnak kell jellemezze – mondta el a kongresszus végén tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ újraválasztott elnöke.
Beszámolt arról, hogy a szövetség a kongresszuson olyan dokumentumokat fogadott el, amelyek az RMDSZ számára meghatározzák az irányt a következő években. Az oktatás, családpolitika, gazdaságpolitika, ifjúságpolitika, bel- és külpolitika, illetve a nők közéleti szerepvállalása témakörökben fogadnak el dokumentumokat.

Az RMDSZ alapszabályzatának egyik fontos módosítása szerint megszüntették a politikai alelnöki funkciót, és visszavezették az ügyvezető elnöki tisztséget. Az RMDSZ elnöke újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ebben a pillanatban még korai arról beszélni, hogy ki nyerheti el az ügyvezető elnöki tisztséget, Kovács Péter "pole pozícióból" indul, viszont erről beszélni leghamarabb májusban esedékes.Arra a kérdésre, mely szerint elfogadják-e, vagy elutasítják a PNL tegnapi felkérését, hogy az RMDSZ kössön velük legalább 10 évre szóló partnerséget, Kelemen úgy válaszolt, az RMDSZ a romániai magyarság partnere, így a PNL felkérésére "sem a kosárral, sem menyasszonyi fátyollal" nem válaszol. Elmondta, ugyanakkor folyamatosan egyeztetnek a liberálisokkal, akik arról is érdeklődtek, hogy az RMDSZ támogatná-e a bizalmatlansági indítványukat, ha azt benyújtanák. Kelemen elmondta, a parlamenti erőviszonyok jelenlegi állása szerint a PSD-t együtt sem tudják megbuktatni. Azonban az ellenzék eszközeként tekint a bizalmatlansági indítványokra, így ha a PNL elkészíti a dokumentumot, és az RMDSZ egyetért annak tartalmával, akkor elképzelhető, hogy támogatni fogja. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS