2024. április 25. csütörtök
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ifjúsági RMDSZ kongresszusi dokumentum: feladatunk, hogy jobban megértsük a romániai magyar fiatalokat

2015. április 18. 13:18, utolsó frissítés: 13:20

Új nemzedék: építő és alkotó erőnk


Ifjúságpolitikai állásfoglalás

A mindenkori politikum legfontosabb feladata az, hogy fenntartsa a fiatal generáció érdeklődését a közügyek és a közéletben való részvétel iránt. A politikának a jövőről, a fiatalokról kell szólnia.

Az elmúlt években a fiatalok elfordultak a politikától, de azt is látnunk kell, hogy 2014 végén ennek a nemzedéknek a voksa döntötte el a választások kimenetelét. Az államelnök­választásokon a 18–34 év közötti fiatalok közel 60 százaléka vett részt. Téves tehát azt gondolni, hogy a fiatalok passzívak, hogy nem érdekli őket jövőjük, hogy nem lehet őket bizonyos célok és ügyek érdekében mozgósítani.

Az egyik fontos feladatunk, hogy jobban megértsük a romániai magyar fiatalokat és átfogó képet alkossunk mindennapjaikról, azért, hogy helyesen felismerjük és orvosolni tudjuk sajátos problémáikat. Ehhez elengedhetetlen a fiatalok aktuális helyzetére, szükségleteire, kihívásaira és lehetőségeire vonatkozó reprezentatív információk rendszeres begyűjtése és elemzése, valamint ifjúságpolitikai intézkedéseink hatékonyságának rendszeres felmérése.

Munkánkkal segítséget szeretnénk nyújtani a fiataloknak, hogy megfelelőképpen felkészülhessenek a közéleti és szakmai pályájukra, ugyanakkor támogatjuk foglalkoztatásuk javítását.

Szükségesnek tartjuk, ezért kiemelt figyelmet szentelünk a magyar diákok és egyetemi hallgatók szakmai gyakorlatának, hiszen versenyképességük ezáltal is növekszik.

Ennek érdekében az RMDSZ­nek aktív szerepet kell vállalnia egy olyan kommunikációs platform létrehozásában, amely közvetlen kapcsolatot hoz létre az erdélyi magyar gazdasági szereplők és a gyakorlatozni készülő hallgatók között, rendszeres tájékoztatást nyújt a lehetőségekről, a munkaadók szakmai elvárásairól.

A Szövetség mindemellett bátorítja az erdélyi magyar fiatalok és a vállalkozók közötti rendszeres tapasztalatcserék megszervezését.

Támogatjuk a fiatalok versenyképességét elősegítő szakkollégiumi rendszer fejlesztését, a meglévő szakkollégiumok mellé pedig interdiszciplináris szakkollégiumok létrehozását, a gazdasági szféra képviselőivel partnerségben.

Az esélyegyenlőség megteremtésének érdekében a kis településeken, vidéki környezetben élő fiatalok számára mobil információs­konzultációs szolgáltatásokat kell kidolgozni, létrehozni.

Az RMDSZ fontosnak tekinti a különböző régiók fiataljai közötti kapcsolatok megteremtését, csereprogramok és közös rendezvények által, kiemelt figyelmet szentelve a szórványterületeken, valamint a tömbben élő fiatalok közötti kapcsolatok megerősítésének.

Ifjúságpolitikai kezdeményezéseink a fiatalok társadalmi elfogadásának és elismerésének megerősödésére irányulnak. Célunk az, hogy az új nemzedéket építő és alkotó erőforrásként ismerjék el Romániában, hogy társadalmunk az ifjúságot támogató valamennyi közpolitikát és döntést a közösség és ország jövőjéhez szorosan kapcsolódó intézkedésnek tekintse.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS