2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Házkutatást tart a DNA Ráduly Róbertnél és a csíkszeredai polgármesteri hivatalban

2015. április 29. 09:40, utolsó frissítés: 16:40

UPDATE 3: Ráduly Róbertet és Szőke Domokost 15 óra körül a DNA ügyészei elvitték Bukarestbe, kihallgatásra.

Az Erdély Fm tudósítója szerint Ráduly Róbert Kálmán csendőri kíséretben hagyta el a polgármesteri hivatalt. Újságírói kérdésre elmondta, hogy összeférhetetlenséggel, hivatali visszaéléssel valamint hivatali visszaélésre való felbujtással vádolják, és arra a kérdésre, hogy szerinte ez egy politikai leszámolás része-e, azt válaszolta, hogy mivel az alpolgármesterrel együtt viszik őt el, minden bizonnyal az.

UPDATE 2 Összesen kilenc témában zajlik a DNA kivizsgálása, írta meg a Székelyhon portálnak sms-ben Ráduly Róbert. A kilenc téma a következő:

- a Szakszervezetek Művelődési Házának az önkormányzat általi felvásárlása;
- egy Kossuth utcai kereskedelmi bérlemény ügyében történt feljelentés;
- az ingatlankataszter ügye;
- a Vodafone-szerződések ügye;
- a Rét utcai kis park ügye;
- a HR09PMH rendszámú hivatali jármű az idén március 27–29. közötti szolgálati útja;
- a HR07PMH rendszámú hivatali autó tavaly július 18–21. közötti szolgálati útja;
- a Csíki Sportegylet, a VSK Csíkszereda és az FK Csíkszereda támogatása;
- a City Parking szerződése;
- a Sapientia felújítása számára tavaly kiadott építkezési engedély.

A román sajtóban megjelent témák közül az Ráduly által megírt felsorolásból hiányzik Antal Attila házfelújítási ügye, a Dedeman számára kiadott építkezési engedély témája és az ANL-lakás kiutalása is.

Antal Attila ugyanakkor a Székelyhonnak azt nyilatkozta, hogy még tíz ügyész dolgozik az irodájában, dokumentumokat néznek át. Antal elmondta, hogy a gimnázium felújításának ügyét már kétszer, 2010-ben és 2014-ben is kivizsgálta a DNA, és semmi törvénytelenséget nem talált. Antal Attila kijelentette, hogy jelenleg egyetlen minősége van az ügyben: hogy segítse a nyomozó hatóságok munkáját a városházán, és nincs érvényben ellene őrizetbe vételi parancs.

UPDATE 1: Ráduly Róbert megérkezett a polgármesteri hivatalba, ahol a Székelyhonnak azt mondta, hogy „soha nem vettem el senkitől semmit!”

Az Evenimentul Zilei ügyészségi forrásokra hivatkozva egy sor feltételezett bűncselekményt is összefoglal:

- a City Parking azért cserébe, hogy megkapta a szabálytalanul parkoló autósok megbüntetését lehetővé tevő jogot, havonta egy közvetítőn keresztül 10 000 euró kenőpénzt adott a polgármesternek
- a polgármester 200 000 lejt kapott a Dedeman áruház felépítéséhez szükséges engedélyek kibocsátásáért, valamint az áruház működése közforgalmi feltételeinek a megteremtéséért
- ugyanakkor Ráduly Róbert Kálmánt hivatali visszaéléssel is gyanúsítják egy olyan döntése miatt, amellyel ANL-lakáshoz juttatott egy megyei tanácsost, akivel közeli barátságban van, anélkül, hogy az eleget tett volna az ANL-lakás odaítélésére támasztott feltételeknek
- Ráduly a hivatallal kötendő szerződés feltételeként 5000 eurót kért szponzorizálás címen a Vodefone telefonszolgáltatótól
- Ráduly fő hitelutalványozóként és Szőke Domokos megbízott hitelutalványozóként megfogalmazott utasítására az általuk vezetett intézmény jogtalanul fizetett ki a Topo Service földmérő vállalkozásnak 640 904 lejt. A kifizetendő összeget 2009-ben 961 304 lejre emelték
- a csíkszeredai Rét utcai zöldövezeti munkálat, valamint egy kisebb park és egy játszótér kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás odaítélésénél Szőke Domokos alpolgármester a bukaresti Garden Center Group Kft-t favorizálta. Ugyanakkor az önkormányzat a valóságosnál százszor nagyobb területre kivitelezett munkálatokra fogadta el a kifizetést;
- a Márton Áron és Segítő Mária gimnáziumok felújítását elnyerő fő kivitelező, a Harbau munkaerőt, logisztikát és építkezési anyagokat biztosított egy olyan épülettel kapcsolatos munkálatokra, amelyik Antal Attila alpolgármester szüleinek tulajdonában van. Az elvégzett munkálatokért az alpolgármester húszezer lejt kifizetett ugyan, azonban azok valós értéke eléri a százezer lejt, miközben az építkezési anyagok egy részét a Harbaunak számlázták ki;


------------------------

Házkutatást végez szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ráduly Róbert Kálmán otthonában és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalában.

Szőke Domokos alpolgármester házát is végigkutatta a vádhatóság. Antal Attila, a város másik alpolgármestere szerint a korrupcióellenes ügyészek több szerződést is elkértek, anélkül, hogy elmondták volna, milyen ügyben vizsgálódnak.

A polgármesteri hivatal előtt szerda reggel óta négy DNA-s autó áll, további négy a polgármester lakása előtt parkol.Értesülések szerint a DNA valamivel hajnali 6 óra után érkezett a polgármesteri hivatalhoz. Az ügyészek lepecsételték a hivatalnak azt a folyosóját, amelyen a polgármester és az alpolgármesterek irodái vannak. A hivatalba való belépést pedig megtiltották.

A DNA ügyészei nem valami specifikus ügyben kutakodtak, hanem több ügyben kértek el dokumentumokat: több típusú határozatot, önkormányzati határozatokat, szerződéseket, építkezési engedélyeket és támogatásokról szóló okmányokat – mondta a Transindexnek Antal Attila csíkszeredai alpolgármester.

Antal elmondta, hogy a DNA ügyészei Ráduly Róbert Kálmán polgármester és Szőke Domokos alpolgármester irodáját zárták le egyelőre.

Antal Attila elmesélte, hogy őt reggel értesítették, hogy menjen be a hivatalba, és működjön együtt. Amire beért, már le volt zárva a polgármester irodája, és úgy tudja, hogy a polgármester később fog bejönni a hivatalba.A Digi24 hírtévé nem hivatalos ügyészségi információi szerint olyan közbeszerzési szerződések kapcsán zajlik a vizsgálódás, mint a csíkszeredai parkolási rendszer kapcsán megkötött szerződés, egyéb kivizsgálások pedig egy áruház építési engedélye és a környékén a forgalom átszervezésére, illetve egy mobilszolgáltatóval kötött szerződés megtartására vonatkoznak.

A hírtévé továbbá azt közölte, hogy az ügyészek részéről érkező értesüléseik szerint elképzelhető, hogy Ráduly havonta tízezer euróban részesült azért, hogy a parkolási rendszerre vonatkozó szerződést egy bizonyos vállalkozással kösse meg az önkormányzat, ugyanakkor a mobilcéggel kötött szerződésre vonatkozó megállapodásért ötezer eurót kaphatott. Az ügyészség az elöljárókat a DNA bukaresti központjában készül kihallgatni.

Antal Attila alpolgármester a Transindexnek megerősítette, hogy többek között a városi parkolási rendszert üzemeltető vállalkozással, a City Parkinggal, és a hivatal egy mobilszolgáltatóval kötött szerződésével kapcsolatos dokumentumokat is elkértek. Ugyanakkor Antal kiemelte, nem lehet tudni még, hogy pontosan mit keresnek a DNA ügyészei, olyan sok típusú és témájú dokumentumot kértek el.

Egy DNA-közlemény szerint egy 2007 és 2015 közötti korrupciós ügyben vizsgálódnak az ügyészei.

Az ügyben nemcsak Hargita megyében, hanem Maros és Ilfov megyében, összesen kilenc lakásban illetve cégek székhelyén kutatnak az ügyészek. (hírszerk/mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS