2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kovács Péter: aránytalan lenne a 30 napos előzetes letartóztatás Rádulyék esetében

2015. április 30. 17:19, utolsó frissítés: 18:00

A tegnapi híresztelésekkel szemben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) oldalán megjelent vádpontok között nem szerepel a csúszópénz elfogadása Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester ügyében – mondta a Transindexnek Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

Kovács felhívta a figyelmet arra, hogy a tegnapi szivárogtatások - amelyek a román és a magyar médiában is megjelentek -, hatására a közvélemény a csíkszeredai elöljárókat „felakasztotta”, és óriási összegek röpködtek a levegőben, amikről kiderült, hogy nem is szerepelnek a vádak között.

„Ha csak találomra kiválasztunk a közölt vádakból egyet, akkor azt látjuk, hogy van egy olyan vád, ami szerint Ráduly polgármesterként olcsóbban vásárolta meg az önkormányzat számára a Szakszervezetek Művelődési Házának az épületét, mint a piaci ár. Tehát azzal vádolják Rádulyt, hogy az önkormányzatnak, a közösség pénzén olcsón vásárolt meg egy ingatlant.

Szőke Domokos esetén láthatunk egy olyan vádat, hogy közpénzből számolta el egyik útja üzemanyagának az árát a szabadsága idején. Ez nem tisztességes dolog, de az, hogy ezért is éppen harminc napra kérjék az előzetes letartóztatásukat, aránytalan.

Úgy ítéljük meg, hogy ameddig nincs bizonyíték csúszópénz elfogadására, a harminc napos előzetes letartóztatás kérése aránytalan büntetés.

Tiltakozunk a kollégáink meghurcoltatása ellen, bízunk mindkettőjük ártatlanságában, és ismerve őket, ismerve azt, ahogy ifjúsági vezetőségi korukból közösségi vezetőkként dolgoztak, hisszük, hogy mielőbb tisztázódik ez az ügy. Bízunk abban, hogy az ártatlanság vélelme ebben az esetben is megilleti a kollégáinkat” – mondta Kovács.

Az Evenimentul Zilei oldalán megjelent szivárogtatások kapcsán Kovács kijelentette, hogy nagyon káros az a gyakorlat, hogy „kiszivárogtatnak információkat, ami alapján a közvélemény előtt az illető politikust lejáratják, a magánéletét földbe döngölik, és aztán kiderül, hogy szó sincs erről, a kiszivárogtatás távol áll attól, amit a vádakban megfogalmaztak”. „Ez a rendszer sehova se vezet. Ami számomra szomorú az az, hogy ezt a rendszert a romániai társadalom és a romániai magyar társadalom is élteti és ünnepli” – tette hozzá.

„A sajtó és a romániai társadalom azon háborog, hogy miért van immunitása a politikusoknak. Én úgy látom, hogy az ügyészeknek van szuperimmunitása, ugyanis az ügyészek tévedéseit senki nem kéri rajtuk számon. Ha egy ügyész téved, és ha később évek múltán a román állam elveszti például az emberjogi bíróságon az emiatt indított pert, akkor nem az ügyész fogja kifizetni a kárpótlást, hanem mindannyiunk zsebéből kárpótolják az illetőt” – mondta Kovács Péter.(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS