2020. július 3. péntekKornél
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antal: Sepsiszentgyörgyön nem etnikai, hanem közösségi terek vannak

2015. május 21. 17:56, utolsó frissítés: 17:56

„Sepsiszentgyörgyön nincsenek etnikai terek, minden tér a helyi közösségé, magyaroké és románoké egyaránt” - reagált Antal Árpád polgármester a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma azon felvetésére, miszerint a Főtér felújításának és a Sárkánydomb elhelyezésének az a fő célja, hogy „megakadályozza a rálátást a Mihály Vitéz szoborcsoportra” és hogy „ez a kezdeményezés a nagy román szimbólum ellen született”.

„Nem arról van szó, hogy elválasztunk egymástól két teret, hanem arról, hogy korábban felújítottuk a Mihály Vitéz teret és most felújítjuk a Szabadság teret” - fejtette ki a polgármester, aki szerint a két tér két különböző történelmi korszakban született, ezért mindkettő magán viseli az illető kor jegyeit, így a felújítási koncepció is más.

„Én azt gondolom, hogy nem korrekt dolog etnikai színezetet adni a tereknek. Szentgyörgyön minden köztér az embereké, nincs olyan hogy román vagy magyar tér. Én azt tartom fontosnak, hogy a város közterei megteljenek élettel, hogy az emberek használják ezeket. A Mihály Vitéz teret is ennek megfelelően újítottuk fel, több a zöldövezet, van szökőkút és ennek következtében a korábban teljesen kihalt teret most már örömmel használják az emberek. A Fő tér felújításával is ez a célunk, hogy visszaadjuk a helyi közösségnek. Ennek etnikai jelentőséget tulajdonítani hiba és azt gondolom, hogy ez sokat árt a helyi interetnikus kapcsolatoknak. Nem utolsó sorban, a tér felújításának tervét a román tanácsosok is támogatták, számomra ők a helyi román közösség legitim képviselői”.” – nyilatkozta a polgármester. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS