2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A családon belüli erőszak elleni hatóság lett a Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi részlegéből

2015. május 27. 16:31, utolsó frissítés: 16:31

„Ma megnyitottuk a lehetőséget az állami intézmények számára, hogy európai forrásokat is felhasználva fellépjenek a családon belüli erőszak ellen" – nyilatkozta Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei parlamenti képviselője a képviselőház május 26-i plenáris ülésén, ahol a képviselők arról a törvénykezdeményezésről vitáztak, amely a családon belüli erőszak elleni hatósági rangra emeli a Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi részlegét. A törvénytervezet ugyanakkor megszabja, hogy ez a részleg dolgozza majd ki és alkalmazza az állam családon belüli erőszak elleni küzdelemről szóló stratégiáját.

“Sajnálatos módon a családon belüli erőszak túlságosan elterjedt jelenség Romániában, és talán még aggasztóbb az a tény, hogy a legtöbb esetet nem is jelentik, nem kerülnek nyilvánosságra. Túl azon, hogy sajátos jogi eljárások vannak már a családon belüli erőszak büntetésére, nagyon fontos lenne, hogy többen merjenek lépni e kérdésben, merjenek feljelentéseket tenni. Ebben tud segíteni, ha EU-s forrásokra alapozva szélesebb körű tájékoztatást és ismeretterjesztést tudunk megvalósítani, emellett pedig több lehetőségünk lesz az áldozatok támogatására is" – mondta Molnár Zsolt a parlamenti vitában.

Hozzátette: a családon belüli erőszak témájában több alkalommal is konzultáltak már az RMDSZ Nőszervezetével és a kérdésben Cseke Attila Bihar megyei képviselő egyéni kezdeményezést is megfogalmazott, amelyben pontosításokat vezet be a büntetések alkalmazhatóságával kapcsolatban. A törvénytervezetet a képviselőház nagy többséggel fogadta el. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS