2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megszavazták az önálló magyar iskola létrehozását Besztercén

2015. május 29. 12:43, utolsó frissítés: 12:43

Létrehozták az önálló magyar iskolát Besztercén, erről a helyi tanács csütörtöki ülésén hozott döntés: a 21 tanácsosból 15 szavazta meg Antal Attila, a besztercei Andrei Mureşanu Főgimnázium aligazgatója, Beszterce város tanácsosa által benyújtott tervezetet.


Az önálló, külön jogi személyiséggel rendelkező besztercei magyar iskola a következő, 2015-2016-os tanévtől indul be, összesen 17 osztállyal: az előkészítő és elemi 5, a gimnázium 4 osztállyal fog működni, a középiskolai oktatásban két párhuzamos, tehát összesen 8 osztály lesz - tudtuk meg Décsei Atillától, a besztercei RMDSZ elnökétől. A 2016-2017-es tanévtől egy szakiskolai osztályt is létrehoznak. Erre az osztályra eddig is létezett kereslet, azonban a magyar tagozatot is magába foglaló Andrei Mureşanu Főgimnáziumban nem lehetett, mivel az elméleti líceumi profil ezt nem tette lehetővé.

A magyar iskola a Grigore Moisil technikum egyik, két emeletes épületét fogja megkapni, amelyet európai Uniós forrásokból fognak felújítani az elkövetkező két évben.

Décsei elmondta, az önálló magyar iskola létrehozásának ötlete már a 90-es években felmerült, azonban a létrehozására most ért meg a helyzet, ez pedig annak tudható be, hogy a 21 tagú tanács egyetlen magyar tagja, Antal Attila a mérleg nyelveként jó alkupozícióban van, ezért sikerülhetett megszavaztatni a határozatot. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS