2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Választható nyugdíjkorhatárt akar a nőknek az RMDSZ Nőszervezete

2015. június 09. 17:16, utolsó frissítés: 17:16

Az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezésére a romániai politikai pártok nőszervezeteinek, valamint a Romániai Nők Egyesületének képviselői kerekasztal beszélgetésen vettek részt kedden, június 9-én a szenátusban. A jelenlévők két fontos, az esélyegyenlőség megvalósítását célzó törvénymódosító javaslat kidolgozásának munkálatairól egyeztettek.

„Az egyik kezdeményezés a nők nyugdíjkorhatárának megválaszthatóságára vonatkozik: míg a férfiaknál a korhatár 65, a nők esetében ez 63 év. Úgy gondoljuk, választási lehetőséget kellene biztosítani, nem szabadna kötelező érvényűvé tenni azt, hogy a nők már 63 évesen nyugdíjba vonuljanak” – hangsúlyozta Biró Rozália, a Szövetség Nőszervezetének elnöke, aki rámutatott: szükségesnek tartják a gyermeknevelési támogatásra vonatkozó törvénytervezet módosítását is.

„Elfogadhatatlan az a tény, hogy az európai uniós gyakorlathoz viszonyítva hazánkban a kismamáknak csupán 250 lej/hónap jövedelmük lehet, ezt túllépve ugyanis elveszítik a gyermeknevelési támogatást” – tette hozzá a Bihar megyei szenátor.

A nőszervezetek képviselői a magas elhalálozási százalékot mutató betegségek megelőzése érdekében fognak együttműködni a továbbiakban, illetve a szűrővizsgálatok igénybevételének fontosságát hangsúlyozó megmozdulásokat szerveznek. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS