2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiadta idei jelentését a Freedom House a volt szocialista blokk országairól

2015. június 23. 19:40, utolsó frissítés: 19:40

Nyilvánosságra hozta kedden a Freedom House (FH) idei, Nations in Transit 2015 (Nemzetek átalakulóban 2015) című értékelését, amely a volt szocialista blokk országait vizsgálja. A dokumentum Magyarországot a "megszilárdult demokráciák" közül a "félig megszilárdult demokráciák" kategóriába sorolta vissza.


A washingtoni központú nemzetközi jogvédő szervezet értékelése 29 országra (Közép-Európára, a Balkánra és a volt Szovjetunió tagállamaira) terjed ki és a tavalyi évre vonatkozik. A FH hét szempontból vizsgálta a demokrácia helyzetét az érintett országokban, a legjobb teljesítményt 1, a legrosszabbat pedig 7 ponttal értékelve.

A jelentés szerint Magyarország összesített pontszáma 3,18 pont a felmérésben a 2014-es értékelésben szereplő 2,96 pont után.

A FH a "megszilárdult demokráciák" közé Szlovéniát (1,93 pont), Észtországot (1,96), Lettországot (2,07), Csehországot (2,21), Lengyelországot (2,21), Litvániát (2,36) és Szlovákiát (2,64) sorolta be. A 3,01 és 4 pont közötti "félig megszilárdult demokráciák" csoportját Magyarország, Bulgária (3,29), Románia (3,46), Horvátország (3,68), Szerbia (3,68) és Montenegró (3,89) alkotja.

A FH a vizsgált országcsoportból 13-at minősített demokráciának, 6-ot átmeneti rendszernek 10-et pedig tekintélyelvű rendszernek. Ez utóbbiak közül a nem kiépült csoportba Koszovót, Örményországot és Kirgizisztánt, a kiépült kategóriába pedig Tádzsikisztánt, Oroszországot, Kazahsztán, Fehéroroszországot, Azerbajdzsánt, Türkmenisztán és Üzbegisztánt sorolta.

A jelentés megállapította, hogy a 29 országban - az előző 10 évhez hasonlóan - 2014-ben is romlottak a pontszámok és 12 ország esett át leminősítésen.

Legújabb felmérésében az FH Magyarországnál öt kategóriában állapított meg romlást a 2014. január 1. és december 31. közötti időszakban, amihez hasonló változást a nemzetközi jogvédő szervezet csak Oroszországban mutatott ki. Az FH rámutatott, hogy Magyarország pontszáma hét éve folyamatosan romlik. A szervezet értékelése szerint "Magyarország áll a visszaeső országok élén".

A regionális értékelés Magyarországra vonatkozó részében a FH megállapította, hogy a 2014-es választások megerősítették a Fidesz dominanciáját. Az ellenzéki pártok egyebek között bírálták a választókörzeteknek a kormánypárt érdekében történő állítólagos átrendezését és az állami televíziónak és rádiónak a kormányzat általi komoly befolyásolását. A legtöbb említett bírálatot megerősítette többek között EBESZ is, amely rámutatott a magánmédiára és hirdetési piacra gyakorolt erős kormánybefolyásra, valamint arra is, hogy a versengő pártok anyagi forrásai között súlyos egyenlőtlenségek vannak. Korrupcióellenes aktivisták egy csoportja azzal vádolta meg a Fideszt és kisebbik koalíciós partnerét, hogy a törvényesen engedélyezettnek több mint a dupláját költötték a kampányra.

A FH Magyarország "félig megszilárdult demokráciák" közé való besorolását a fentieken kívül a médiahirdetések új adójával, a civil szervezetek ügyeibe való növekvő politikai beavatkozással és zaklatásukkal, valamint több alkotmánybírósági döntéssel indokolta. A jelentés kitért a magyar miniszterelnök tavaly júliusi beszédére, amelyben a minősítő szervezet szerint Orbán Viktor elmagyarázta, hogy olyan "illiberális államot" épít, amely "nem utasítja el az liberalizmus olyan alapvető elveit, mint a szabadság", ugyanakkor "nem teszi ezt az ideológiát az államszervezet központi elemévé". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS