2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közösségi házat építenének Újmoldován, támogatásokat várnak!

2015. június 25. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

A Krassó-Szörény megyei, Duna-menti Újmoldován egy kb. 140 fős székely-magyar közösség él, mindenféle nemzeti infrastruktúra, közösségi tér nélkül.

A resicabányai Református Egyházközség a Templom és Iskola Szórvány Egyesülettel együtt felekezettől függetlenül éve dolgozik az ottani magyarokért, ezért most úgy dönöttek, hogy vásárolnának egy Magyar Házat az újmoldovai szórványközösség számára – erre adott is egy, a település magyar részén lévő, igen rossz állapotban lévő ingatlan.

A lakás megvásárlása, teljes felújítása, bebútorozása, infrastrukturális felszerelése 12000 euróba kerülne, ennyi pénzzel pedig sajnos jelenleg nem rendelkeznek, ezért – mivel a pályázati rendszerek malmai bizonytalanok, s amúgy is lassan őrölnek – a nyilvánossághoz fordulnak és segítséget kérnek, hogy valóra válhasson a „mélyszórvány magyarság álma”: Magyar Ház kerülhessen az újmoldovai magyarok birtokába.

„Most bárki lehet a magyar kultúra nagykövete: segítsen Ön is a közösségi tér létrehozásában, hogy a helyi szórvány saját helyen élhesse meg a nemzeti identitását!” - írja a közleményük.

Az internetes felületeteken (elsősorban a Diaszpóra Alapítvány weboldalán és a Facebookon) folyamatosan beszámolnak a gyűjtésről és a munkálatok aktuális állásáról. A támogatók névsorát (amennyiben az érintettek kívánják), nyilvánosságra hozzák, s egy dicsőségtáblán kitesznek majd a leendő magyar ház falára.

Az adománygyűjtők kérnek mindenkit, akár egy euróval is támogassák a közösségi ház megszületését. Ha kedve támadt adakozni, a következő linken találja meg ennek módját.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS