2023. február 9. csütörtökAbigél, Alex
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A medvékre vonatkozó jogszabályok megváltoztatását kéri Tánczos

2015. július 13. 20:27, utolsó frissítés: 20:27

Idejétmúltnak tartja a nagyragadozók – különösen a medvék – védelmét szolgáló romániai szabályozásokat Tánczos Barna. Az RMDSZ-es szenátor egy petíciót fog benyújtani a környezetvédelmi minisztériumnak, mivel megítélése szerint a medvék elszaporodtak, és egyre több kárt okoznak.


Tánczos sérelmezte, hogy a jogszabályokat a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek,a környezetvédelmi minisztérium, illetve a szakértők véleményéből kiindulva alkotják meg, de szinte soha nem veszik figyelembe a mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozók, illetve a helyi közigazgatás véleményét, noha nekik adódik a legtöbb problémájuk a medvékkel.

„Újra kell gondolni a rendszert. Nem hiszem, hogy lenne még olyan uniós ország, ahol ennyi medvetámadás történne. Nem lehetünk mi Európa állatkertje!” – fogalmazott a szenátor, aki szerint a medvekárok után fizetett kártérítés jelenlegi formájában egy vicc.

Tánczos a vadászati törvény is megreformálná, mert szerinte az nem veszi figyelembe azokat az eseteket, amikor emberre támad a medve – az emberi élet védelmének pedig minden mással szemben prioritást kellene élveznie.

A politikus szerint évente több száz, sőt több ezer példánnyal nő a medvék száma, amelyek már rég túllépték természetes életterüket, és emiatt gyakran találkozik az ember ezekkel a vadállatokkal városokban és falvakban is.

A Tánczos mai sajtótájékoztatóján bemutatott petíciót 70 székelyföldi polgármester, Hargita és Kovászna megyei tanácsainak elnökei, illetve a két megye parlamenti képviselői és szenátorai jegyzik. A dokumentumban szerepel: 2014-ben 527 medvék által okozott vadkárt jelentettek, ezekből csupán 99 után fizettek kártérítést, 197 esetben nem találták megfelelőnek a dokumentációt, 231 esetben pedig még nem született döntés. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS