2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetpolitikai Kutatóintézet: állandósultak a magyarellenes megnyilvánulások Romániában

2015. augusztus 13. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

Kántor Zoltán, a budapesti Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője szerint úgy látszik, hogy az utóbbi időben állandósultak a magyarellenes megnyilvánulások Romániában.

Kántor csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta: jövőre választási év lesz, és ilyenkor mindig kicsit intenzívebbek a magyarellenes megnyilvánulások.

Ugyanakkor úgy látja, hogy az utóbbi időben állandósultak a kedvezőtlen megjegyzések: míg korábban talán félévente voltak a romániai magyarság számára kedvezőtlenebb megnyilvánulások, most mintha havonta születne ilyen megjegyzés, kijelentés román részről.

Kántor Zoltán azt mondta, a két ország között, illetve a romániai magyarság és a román többség, az állam között kisebbségi kérdésekben feszültségek vannak.

Magyar részről a két ország közötti viszonyt ez meghatározza addig, míg az erdélyi magyar kisebbségi kérdést nem oldják meg megfelelő módon - fűzte hozzá.

"Magyarországot revizionizmussal vádolni (...) a nevetségesség kategóriája" - fogalmazott -, valószínűleg belpolitikai okokkal magyarázható a vehemens reakció.

Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára kedden hivatalába kérette Victor Micula budapesti román nagykövetet. A tárca közleménye szerint az államtitkár magyarázatot kért Victor Ponta miniszterelnök egyes - hétfőn a Romania TV esti adásában elhangzott - kijelentéseire, amelyekkel "Magyarországot elfogadhatatlan vádakkal illette".

E vádak azt mutatják, hogy "a román kormányfő újfent magyarellenes agitációval kívánja elfedni azt a belpolitikai válságot, amelyet kormánya tagjainak sorozatos vád alá helyezése és elítélése okoz" - fogalmaztak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS