2020. szeptember 27. vasárnapAdalbert
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíróság elé kell állnia Toni Greblă volt alkotmánybírónak

2015. szeptember 10. 09:17, utolsó frissítés: 09:17

Vádat emelt a DNA Toni Greblă volt alkotmánybíró és szenátor ellen, akinek egyebek mellett befolyással való üzérkedés miatt kell bíróság elé állnia - derült ki szerdán a vádhatóság közléséből.

Greblă ellen januárban indított eljárást az ügyészség, majd emiatt februárban lemondott alkotmánybírói tisztségéről. A vádhatóság szerint a volt alkotmánybíró 2010 óta különböző formában többször is kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek cserében közbenjárását ígérte azért, hogy vállalataik állami megrendelésekhez jutnak.

Emellett Greblăt azzal vádolják, hogy alkotmánybírói tisztségével összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott, de bűnszövetkezet létrehozása és hamis nyilatkozattétel miatt is magyarázatot kell adnia. Ez utóbbit azért, hogy vagyonnyilatkozata nem tartalmazott egy telket, amely a volt alkotmánybíró tulajdonában volt. Az ügyben több üzletember ellen is vádat emeltek.

Az ügyészség szerint Greblă 2010 és 2013 között szenátorként, majd 2013 és 2015 között alkotmánybíróként egy luxusgépkocsi és egy telefon használatát, valamint szervizelését kapta jogtalan haszonként egy üzletembertől, de 2012-ben és 2008-ban szenátori kampányát is finanszírozták választási plakátok költségeinek fedezésével.

Emellett egy másik üzletember fizette Greblă mezőgazdasági farmjának felújítását - állítják az ügyészek -, 80 struccot vásárolt neki, valamint fizette az ott dolgozó néhány ember bérét. Az ügyészek szerint a farm hivatalosan nem a volt alkotmánybíró nevén volt, de lényegében ő gyakorolta a tulajdonosi jogkört.

Toni Greblăt, a PSD volt szenátorát a parlament felsőháza nevezte ki alkotmánybíróvá 2013 decemberében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS