2021. április 20. keddTivadar
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kelemen az előválasztási protokollumról: nyílt levelekre nem válaszolok

2015. szeptember 10. 17:54, utolsó frissítés: 17:54

Nehezményezte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy Szilágyi Zsolt EMNP-elnök nyílt levélben kérte, hagyja jóvá a szövetség marosvásárhelyi szervezete számára, hogy aláírják az előválasztások kapcsán az együttműködési protokollumot.


„Nekem van egy régi szokásom, nyílt levelekre nem válaszolok, mindegy, hogy ki írja. Szilágyi Zsolt ismeri a telefonszámomat, ha komolyan akar tárgyalni, akkor felhív, és nem nyílt levélben üzenget. Egyébként is a múlt héten feljelentették a Mecénás Alapítványt az Országos Korupcióellenes Ügyészségen. Az egy teljesen más történet, hogy semmi köze a Mecénás Alapítványnak a román közpénzekhez, és elszámolt az adományozó felé. A feljelentő papírokban az szerepel, hogy Toró T. Tibor az EMNP elnöke, így már nem tudom egészen pontosan, hogy milyen minőségében ír Szilágyi Zsolt levelet. De maga az, hogy a DNA-hoz feljelentést tettek le, azt bizonyítja, hogy az RMDSZ-szel szemben táplált szándékaik egyáltalán nem jóindulatról tesznek tanúbizonyságot” - mondta el megkeresésükre az RMDSZ elnöke.

Hozzátette, ezt a protokollumot ma olvasta el, miután kérésére átküldték neki. Szerinte több olyan pont is van a dokumentumban, amelyről tárgyalni kell.

„Nem vagyunk olyan viszonyban, hogy ők írnak egy szöveget, azt átküldik, és ha mi nem írjuk alá, akkor mi vagyunk a sötét, gonosz erők megtestesítői. Egy ilyen szöveg kapcsán illik leülni, és pontról pontra megtárgyalni. Akkor beszélhetünk jószándékról, ha ez így zajlik. Valaki képzelje el, hogy én egy másik politikai szervezetnek küldök egy általam kidolgozott szöveget, velük nem egyeztetek, és azt várom, hogy írják alá. Ilyen sehol a világon nem működik. Abban a szövegben, amit én megkaptam és elolvastam, van néhány olyan dolog, amit át kell beszélni, mert a közös előválasztás a polgármester személyével kapcsolatosan egy hihetetlenül fontos dolog, mi kezdeményeztük, és fontosnak tartjuk” - mondta Kelemen.

Hozzátette, az egy teljesen más történet, hogy koalícióban indulnak-e a választáson. „Az RMDSZ azt a jelöltet fogja a magyar jelöltként támogatni, aki megnyeri az előválasztást, ebben biztosak lehetnek, nem fogunk egy másik jelöltet kitalálni és azt támogatni, ha nem az RMDSZ jelöltje nyeri meg az előválasztást. A kérdés nem az, hogy hány párt színei alatt indul a jelölt, hanem az, hogy a marosvásárhelyi magyarok elhiszik-e, hogy az illető tudja, akarja vezetni a várost, és meg tudja nyerni a polgármester-választást. Ez az alapvető kérdés” - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Szerinte nem időszerű azt megbeszélni, hogy milyen felállásban indulnak a városi tanácsosi tisztségekért. „Most a polgármester-jelölt személyéről, az előválasztásról beszélünk, és majd utána jöhetnek az egyéb ügyek. Mi júliusban rendeltünk egy közvélemény-kutatást, ami egyértelműen bizonyítja, hogy az EMNP önmagában nem jut be a városi tanácsba. Nemhogy két-három embert nem tud beküldeni, de egyet sem, még a küszöböt sem érik el. Tehát értem, hogy nekik ahhoz, hogy a városi tanácsban ott legyenek, az RMDSZ-szel kell társulniuk. Az RMDSZ-listával kapcsolatosan sok minden elképzelhető, de ha valaki a jelenlegi tényállás szerint el sem éri a kilincset, be sem jut saját erőből, az azért nem árt, ha az igényeit is a valósághoz igazítja.

De a tisztességes párbeszéd, együttműködési szándék abban kell megnyilvánuljon, hogy van egy szövegem, van egy elképzelésem, és akkor felhívom az érdekelteket, leülünk és a szövegről beszélünk, hogyha akarunk beszélni, nem nyílt levelekkel, és összevissza hazudozással” - mondta Kelemen.

Azt is el kell dönteni, hogy az-e az EMNP elnöke, akinek a nevében a feljelentést leteszik a DNA-nál, vagy aki nyílt levelet írogat - tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy leülnek-e a protokollumról beszélni, Kelemen elmondta, ha komolyan akarnak tárgyalni, akkor megkeresik. „Nem én fogom őket megkeresni, mert nem én javasoltam ezt a szöveget, amiben nagyon sok problémás rész van” - mondta az RMDSZ elnöke. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS