2021. január 27. szerdaAngelika
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Antal Árpád: valakik félretájékoztatták a belügyminisztert

2015. szeptember 10. 18:35, utolsó frissítés: 18:47

Az az érzésem, valakik félretájékoztatták a belügyminisztert, hogy a polgármesteri hivatal homlokzatán nincs román zászló - reagált ma sajtótájékoztatója után újságírói kérdésre Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azzal kapcsolatban, hogy Gabriel Oprea miniszter bírságot és felelősségrevonást helyezett kilátásba, amiért állítólag a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a szervezők nem tűzhették ki a román zászlót a városháza tornyára.


"Én nyugodtan alszom, bűncselekményről beszélni szerintem nevetséges. Ahhoz már hozzászoktunk, hogy a törvényeket másképp értelmezik itt, mint Székelyföldön kívül, ezt láthattuk a helyi zászlók esetében is. Szerintem most is erről van szó, a törvény egyértelműen, világosan leírja, milyen feltételek mellett kell kitűzni a román zászlót, uniós zászlót és újabban a helyi zászlót a polgármesteri hivatalok homlokzatára" - jelentette ki a polgármester.

Ha emiatt perre kerül sor a prefektúrával, akkor az eddigi talán 87 per mellé még lesz egy 88. is - tette hozzá.

Az önkormányzat a Háborús Veteránok és Tisztek Egyesülete beadványára adott válaszban korábban azt közölte, hogy műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére. Az indoklás szerint a felújítás alatt álló városháza tornyára olyan csúcsdíszt helyeztek, amely villámhárító is, ami nem teszi lehetővé a zászló kitűzését.

Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amikor eltávolíttatta a városháza tornyára kitűzött román zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvénytelenítenie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a román bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott óvását. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS