2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bizalomerősítő megbeszélést tartottak az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek képviselői

2015. szeptember 11. 09:20, utolsó frissítés: 11:54

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére bizalomerősítő megbeszélést tartottak csütörtökön Kolozsváron az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek vezető tisztséget betöltő képviselői.

A Magyarország kolozsvári főkonzulátusán tartott megbeszélésen a RMDSZ-t Kovács Péter ügyvezető elnök, az EMNP-t Zakariás Zoltán alelnök, az MPP-t Kulcsár Terza József, a párt megyei szervezetei egyeztető fórumának az elnöke, az EMNT-t Sándor Krisztina ügyvezető elnök, az SZNT-t pedig Izsák Balázs elnök képviselte.Szili Katalin a tanácskozás után az MTI-nek elmondta, jó lehetőség mutatkozik arra, hogy "új időszámítás kezdődjék" az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek együttműködésében. Hozzátette, hogy az első "bizalomerősítő" találkozás után valamennyi fél szükségesnek tartotta a párbeszéd folytatását, hiszen az erdélyi politikai szervezetek képviselői maguk is érzékelték, hogy "kijegesedtek" az egymás közötti viszonyaik, és ezen változtatni kell.

"Mindenki kifejezte: az a cél, hogy értsük egymást. Nem kell mindig ugyanazt az álláspontot képviselni, de meg kell keresni azokat a pontokat, amelyekben egyetértés van. Ahol pedig eltérnek a vélemények, ott lehet tárgyalni. Már az a tény is eredmény, hogy egy asztalhoz ültünk, és mindenki kifejezte a szándékát, hogy a párbeszédet a jövőben is folytatni kívánja" - jelentette ki a miniszterelnöki megbízott.Szili Katalin emlékeztetett arra, hogy a magyarság különböző szervezetei közötti párbeszéd és együttműködés kialakítására, másrészt az önigazgatás, önkormányzás, autonómia kérdéseinek a nemzetközi színtéren történő napirenden tartására vonatkozik a mandátuma. Hozzátette, arra készül, hogy Kárpátalján, Felvidéken és a Vajdaságban is hasonló egyeztetésekre hívja a magyar politikai szervezetek vezetőit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS