2022. szeptember 27. keddAdalbert
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Parászka Boróka: jelenleg könnyebb határon kívüli, mint határon belüli újságírónak lenni

2015. szeptember 18. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

„A romániai magyar kisebbségi közösség tagjaként kijelentem, hogy nem lépem át Magyarország határát mindaddig, amíg azt az Európai Unión belül határfallal barikádozzák el” – közölte csütörtökön Facebook-oldalán Parászka Boróka újságíró. A háromnyelvű posztban szolidaritását fejezte ki mindazokkal, akik az említett határzárnál szenvednek, valamint úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány menekültellenes politikája egyszersmind kisebbségellenes politika is.


A Transindex megkeresésére az újságíró elmondta, hogy mivel a közeljövőben nem tervez Magyarországon végezni terepmunkát – noha a téma úgymond a földön hever –, a nyilatkozata nem hogy korlátozná, hanem még segíti is, ugyanis ismerve a jelenlegi magyarországi adatszolgáltatási eljárásokat és korlátokat, jelenleg könnyebb határon kívüli, mint határon belüli újságírónak lenni.


Kifejtette továbbá, hogy a határzár azért kisebbségellenes lépés is, mert a teljes romániai magyar kisebbség hivatkozási alapot veszít ezáltal, ugyanis ha minden alapja az emberi jogok biztosítása, nem lehet például nyelvi jogokat követelni Romániában úgy, hogy közben az a Magyarország, amely azt mondja magáról, hogy ezt a kisebbséget képviseli, a másik oldalon a menedékjogi kérelmeket csakis magyarul fogadja el, és nem biztosítja még csak a tolmácsot sem.

Ez elmondása szerint olyan elvi, nemzetközi normák felrúgását jelenti, ami teljes mértékben delegitimálhatja a romániai magyarok minden kisebbségi jogi kérelmét a nyelvi jogoktól a tulajdon-visszaszolgáltatáson keresztül az önrendelkezési jogokig. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS