2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Világbank: Romániában csökken a szegénység

2003. november 05. 11:58, utolsó frissítés: 15:11

A Világbank tegnap bemutatott jelentése szerint 2000-től 35%-ról 29%-ra csökkent a szegénységben élők aránya Romániában. A dokumentum szerint a csökkenés nagyrészt a gazdasági növekedésnek tudható be, de ennek ellenére a szegénység továbbra is súlyos probléma marad. A háztartások nagy része ugyanakkor jóval szegényebbnek tartja magát, mint az a gazdasági mutatókból kiderül.

Az elemzés szerint egy család általában annál szegényebb, minél több gyereke van, a szegénység azonban a családfő végzettségétől is függ: a felsőfokú végzettségű szülők magasabb életszínvonalat tudnak biztosítani családjuknak, mint az általános vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezők. A szegénység-küszöb alatt élők legnagyobb része munkanélküli vagy földműves, a nyugdíjasok a harmadik helyen állnak ezen a listán. A Bukarest környékén élők a leggazdagabbak -- itt az országos átlagnál háromszor kevesebb szegény él, míg az ország észak-keleti részén élők a legszegényebbek. A táplálkozást tekintve a szegény réteg 35%-a rosszul táplálkozik, ilyen szempontból azonban a városiak helyzete sokkal rosszabb, mint a vidéken élőké.

A Világbank szakértői szerint a romániai szegények száma felére, vagyis 15%-ra csökken a következő négy évben, amennyiben az egy főre jutó nemzeti össztermék (GDP) a jövőben is évi 5%-al fog nőni. Ez azonban azt jelenti, hogy 2007-ben Romániában még mindig 3 millió ember fog a szegénységben élni -- mutatott rá Anand Seth, a Világbank regionális igazgatója. (evz)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS