2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyolc védőoltás lenne kötelező az új szabályozás szerint

2015. szeptember 29. 09:39, utolsó frissítés: 09:52

Az új védőoltásokra vonatkozó törvénytervezet alapján a hepatitisz B, a rózsahimlő, a kanyaró, a torokgyík, a gyermekbénulás, a mumpsz, a merevgörcs és a szamárköhögés ellen kell kötelező módon beoltani a gyerekeket.

A hamarosan közvitára bocsátandó jogszabálytervezet szerint azok a gyerekek, akiknek nem adták be a kötelező oltásokat, nem járhatnak óvodába vagy iskolába, a tanintézetekbe való beiratkozáskor pedig fel kell mutatni az oltási igazolásokat. A törvény csak abban az esetben engedélyez kivételt, ha valamilyen egészségügyi probléma miatt ellenjavallott egy-egy oltás beadása.

Ha mulasztás miatt nem kapott oltást a gyerek, akkor a szülő a megyei oltási bizottságtól kell szerezzen egy igazolást, amelyben feltüntetik, hogy a következő év során mikor fogják beadni a gyereknek az elmaradt oltásokat. Ha az immunizálás egy év múlva sem lesz teljes, akkor az óvoda vagy iskola nem fogadhatja be a gyereket, és az esetet jelenteniük kell a megyei oltási bizottságnak.

Ellenkező esetben 1000 és 2500 lej közötti büntetést kaphatnak, illetve 5000 és 10 ezer lej közötti bírság is kiróható a tanintézetekre, ha kiderül, hogy oltási igazolás nélkül íratják be a gyerekeket. A törvénytervezet további szankciókat is előír a védőoltások beadásában érintett intézmények számára, a szülőket viszont nem büntetnék. (erdélyfm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS