2022. január 20. csütörtökFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hivatalos: Soós Zoltán a szavazatok 62%-val nyerte meg a marosvásárhelyi előválasztást

2015. október 11. 20:38, utolsó frissítés: 22:31

22.14 Portik Vilmos szerint az a közel 30%-nyi szavazat, amit az előválasztáson kapott, azt bizonyítja, hogy a marosvásárhelyi polgárok eleddig példátlanul nagy arányban mondtak nemet az RMDSZ-es pártpolitizálásra és fejezték ki igényüket, hogy a városban megvalósuljon a pártokon felüli együttműködés, ezen kell most Soós Zoltánnak, az előválasztás nyertesének dolgoznia. Portik megköszönte a rá szavazó marosvásárhelyieknek a támogatást, és a kampányában szerepet vállalóknak, kampánycsapatának a munkáját. Kérdésünkre, hogy miként látja a továbbiakban az együttműködést a nyertessel, Portik Vilmos gratulált neki, és elmondta, hogy el kell telnie néhány napnak, ami alatt lecsillapodhatnak a kedélyek. Szerinte nem a jelölteknek, hanem a pártoknak kell leülniük tárgyalni a további együttműködésről.


22.11 A mostani eredmény azt bizonyítja, hogy sikerült úrrá lenni a közömbösségen, a mai győzelem pedig mindannyiunk győzelme – mondta a Transindexnek Soós Zoltán. Az RMDSZ jelöltje hozzátette, az előzetesen vártnál jóval nagyobb volt az érdeklődés az előválasztás iránt, 11 ezren regisztráltak, akiknek 40%-a megjelent a szavazáson a rossz idő ellenére. „Azt mondhatom, szép, pozitív kampány volt, ami több mint öt hónapon át tartott. Volt ugyan néhány zavaró dolog, de az összefogás kibírta a tesztet. Mindhárom jelölt az új generációt képviseli, újítást, változtatást akartak” – tette hozzá a politikus.

Soós hangsúlyozta, az előválasztásokon az RMDSZ jelöltje volt, de holnaptól minden olyan marosvásárhelyi jelöltje akar lenni, aki változást szeretne. „Minden változást kívánó polgár előtt nyitva áll az ajtóm, az igazi megmérettetés csak ezután következik, a jövőt együtt kell megváltoztatnunk. A közös ellenfél elszigetelte a várost, egymás ellen hangolta a román és magyar közösséget. Minél egységesebbek vagyunk, annál jobban gyengül a jelenlegi városvezetés. Együtt erősek vagyunk, együtt sikerülni fog” – mondta az RMDSZ polgármesterjelöltje. Megjegyezte: holnaptól újrahangolják a kampányt, és kibővült csapattal vágnak bele a munkába. „Minden lakoshoz el szeretnénk jutni, hisz a mobilizáció nagyon fontos, demokratikus úton kell változtatni a dolgok menetén. Marosvásárhelynek vissza kell nyernie a méltóságát” – fogalmazott.

21.19 Barabás Miklós megkeresésünkre elmondta, gratulál Soós Zoltánnak, az előválasztás nyertesének. Hangsúlyozta, ez az előválasztás történelmi fontosságú esemény, és szerinte egyedi történetként írható le az, hogy ő a civil szféra részéről érkező, független jelöltként vett részt ebben a megmérettetésben. A választók számára pedig szerinte fontos jelzés ez, hiszen megmutatkozott, hogy szükség és igény is van a változásra. Az elért eredménye kapcsán elmondta, ezt mindenféle politikai háttér és támasz nélkül érte el, egy kis kampánycsapat segítségével. Arról, hogy a továbbiakban miként fog viszonyulni a nyerteshez, azt mondta, indulásakor sem volt arról szó, hogy támogatni fogja azt a személyt, aki megnyeri az előválasztást.

Barabás közleményében kifejtette, indulásával sikerült bebizonyítani egyrészt a marosvásárhelyi magyaroknak, másrészt saját magának, hogy lehet politikai pártok támogatása nélkül, aktívan részt venni közösségi ügyekben.

"Úgy érzem, hogy a rám szavazó marosvásárhelyieknek elegük van a 25 éve fennálló politikai hegemóniából, a szűk látókörű pártpolitikából és ezt elég határozottan meg is üzenték" - írta Barabás.

20.48 A hivatalos eredmények szerint 4355 leadott szavazatból 2702 (62,04%) Soós Zoltánt illeti meg, Portik Vilmos 1259 (28,9%), Barabás Miklós 384 (8,83%) szavazatot kapott.--------

Értesüléseink szerint 65,19%-kal az RMDSZ-es Soós Zoltán nyerte meg a Marosvásárhelyi előválasztást, Portik Vilmos, az EMNP jelöltje a szavazatok 24,81%-át kapta meg, Barabás Miklós független jelöltre pedig a szavazók 10%-a voksolt. A 14 választópontnál összesen 4355 szavazatot adtak le, ebből 2702 a Soósra, 1254 a Portikra és 384 a Barabásra leadott szavazat. 10 szavazat érvénytelen volt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS