2020. szeptember 23. szerdaTekla
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szigorították a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére vonatkozó törvényt

2015. október 14. 16:45, utolsó frissítés: 18:53

RMDSZ kezdeményezésre egyszerűsítették az alkalmazások módszertanát a közigazgatásban, valamint szigorították a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére vonatkozó törvényt.

A 2009-ben kiadott 34-es számú sürgősségi kormányrendelet értelmében a megüresedő közalkalmazotti helyeknek mindössze a 15%-át lehetett versenyvizsgára kiírni, vagyis minden hetedik megüresedő munkahelyre lehetett alkalmazni egy személyt. Ezen módosított a 2013-ban kiadott sürgősségi kormányrendelet, amely értelmében minden megüresedő helyre ki lehet írni a versenyvizsgát, tehát a hét az egyhez arány egy az egyhez arányra módosul.

Ezt azonban csak a kormány jóváhagyásával lehetett megtenni, amely az alkotmánybíróság 2014. február 5-én kiadott 55. számú határozata értelmében sérti a helyi önrendelkezés jogát, ezért az alkotmánybíróság a 77/2013-as sürgősségi kormányrendeletet alkotmányellenesnek ítélte. Az alkotmánybíróság azt is jelezte, hogy egy alkotmányellenes kormányrendeletet nem lehet parlamenti jóváhagyással alkotmányossá tenni.

Az RMDSZ által 2014 márciusában benyújtott törvényjavaslat szerint a megüresedett állásokat a közigazgatásban és az annak alárendelt közintézményekben központi jóváhagyás nélkül, az önkormányzatok és az illető intézmények saját döntése alapján hozhatják meg azzal a feltétellel, hogy legyen jóváhagyott költségvetésük az illető állás betöltésére, illetve ne lépjék túl a 63/2010-es sürgősségi kormányrendeletben megszabott maximum személyzetszámot.

„Ez a törvény, melyet a képviselőház egyhangúan, 318 szavazattal hagyott jóvá, elhárítja azt a veszélyt, hogy az alkotmánybíróság döntése nyomán a 2009-ben megállapított hét az egyhez arány kerüljön újra bevezetésre. A törvény alkalmazandó valamennyi önkormányzati intézményre, valamint az önkormányzatoknak alárendelt intézményekre, illetve a minisztériumok és a kormány alárendeltségébe tartozó intézményekre, akárcsak a különböző társadalombiztosítási alapok által finanszírozott intézményekre egyaránt. Minden erre a területre vonatkozó eddigi rendelkezés sürgősségi kormányrendelettel történt. 1989 után ez az első olyan, erre a területre vonatkozó jogszabály, amelyet parlamenti előterjesztésre, a parlamenti procedúrát végigjárva fogad el a törvényhozás. Ugyanakkor az RMDSZ parlamenti frakciójának szakmaiságát mutatja az is, hogy mindkét ház, a Szenátus és a Képviselőház is egyhangú szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el a tervezetet” – nyilatkozta a törvény elfogadása kapcsán Cseke Attila parlamenti képviselő.

Az RMDSZ által kezdeményezett és a parlament által elfogadott másik törvény, a családon belüli erőszak áldozatainak védelmére tett törvénymódosítás, amely a 2003/217-es számú törvényt módosítja. Ennek értelmében a bíróság dönthet többek között az erőszakot elkövető személy ideiglenes kilakoltatásáról, akár abban az esetben is, ha az ingatlan az ő tulajdonát képezi. Továbbá távoltartási határozatot is kiróhat, vagy a sértettel szembeni bármely nemű kapcsolatba lépést tilthatja meg, akár személyesen, akár telefonon vagy levelezésen keresztül.

„Sajnos a bíróság több esetben hetekkel, de akár 60 nappal is a döntés megszületése után közölte végrehajtás végett a védelmi határozatot a rendőrséggel. Az elfogadott módosító javaslat értelmében a védelmi határozatot a döntés megszületését követően 5 órán belül kötelező módon közölni kell a rendőrséggel, ezáltal biztosítva nemcsak a hatékony, de annak gyors végrehajtását is” – fogalmazott Cseke. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS