2021. július 24. szombatKinga
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Átadták a 2015-ös Székelyföldi Orbán Balázs-díjat Csíkszeredában

2015. október 17. 16:31, utolsó frissítés: 16:31

A VI. Székelyföld Napok keretében idén is átadták a Székelyföldi Orbán Balázs-díjat, amelyet Hargita, Kovászna és Maros megye tanácsa 2011-ben hozott létre közösen, és azoknak a személyeknek adományozzák, akik sokat tesznek a közös székelyföldi ügyekért, valamint elévülhetetlen érdemeket szereztek az egységes Székelyföld-kép kialakításában, a térség sajátos hagyományaira alapozott modernizációjában. A fejlesztés európai évének jegyében az idei Székelyföldi Orbán Balázs-díjjal olyan személyiségeket tüntettek ki, akik tetteikkel pozitív választ fogalmaztak meg a világról, az emberi méltóságról és a közös jövőről szóló társadalmi vitában, megvalósításaik a fejlődést, általa pedig a szegénység felszámolását, az egyén és a közösség gyarapodását szolgálják.


Az elismerést a kitüntetettek október 16-án, pénteken este vehették át a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban tartott ünnepségen. Hargita megyéből Lányi Szabolcs professzort, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai oktatási helyszínének első vezetőjét, Kovászna megyéből a LÁM Alapítványt, Maros megyéből pedig Bakó Béla OFM-et, Pál atyát díjazták.

Az ünnepségen Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök és Barti Tihamér alelnök, Kovászna Megye Tanácsától Tamás Sándor elnök, Maros Megye Tanácsától pedig Szabó Árpád alelnök adta át a díjat. A résztvevőket köszöntötte Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is, továbbá jelen volt Korodi Attila parlamenti képviselő és Tánczos Barna szenátor is.

Az ünnepi eseményen közreműködött Boldizsár Szabolcs fuvolaművész, Puskás László színész, valamint a csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórus.

A Székelyföldi Orbán Balázs-díj kör alakú, 70 mm átmérőjű, 4,5 mm vastagságú, kétoldalas ezüstből készült vert érme, amelyet emléklap és pénzjutalom kíséretében adományoznak a megyei önkormányzatok vezetői egy külön, erre az alkalomra szervezett ünnepségen a Székelyföld Napok keretében. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS