2020. szeptember 22. keddMóric
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antal Árpád szerint a Sárkánydomb megépítését akadályozó prefektus nem ismeri a törvényt

2015. október 29. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

"Sebastian Cucu prefektus úgy próbálja megakadályozni a sepsiszentgyörgyi főtér átépítésének befejezését, hogy közben nem ismeri a törvényeket" – jelentette ki Antal Árpád polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

Október közepén a prefektus bírósághoz fordult, hogy megakadályozza a város főtere felújítási tervének megvalósítását, amelynek része a Sárkánydomb felépítése. A prefektus arra hivatkozva kérte a bíróságon a területrendezési terv visszavonását, hogy annak elfogadása előtt az önkormányzat nem kért engedélyt a védelmi és a belügyminisztériumtól, és a SRI-től.

Cucu a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma azon felvetésére reagálhatott lépésével, mi szerint a város főterének felújításának és a Sárkánydomb elhelyezésének az a fő célja, hogy megakadályozza a rálátást a Mihály Vitéz szoborcsoportra és hogy ez a kezdeményezés a nagy román szimbólum ellen született.

Antal Árpád szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a prefektus nem ismeri a jogszabályokat, hiszen egy 1995-ben több központi hatóság által elfogadott határozatra hivatkozva fordult bírósághoz, amiben valóban az áll, hogy a minisztériumok és titkosszolgálat engedélye is kell a főtér rendezési tervéhez. Csakhogy azóta megjelent a 2001/350-es törvény, amely szerint a városrendezési tervek elfogadása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, és csak a megyei közlekedési rendőrség engedélyét kell kikérni - tudósít a Krónika.

A polgármester elmondta, a városháza jogászainak meglátása szerint a dokumentációnk rendben van. "Levélben kikértük a Román Hírszerző Szolgálat, a védelmi tárca véleményét, hogy ők miként értelmezik a törvényt, a válaszok függvényében eldöntjük, hogy perelünk, vagy visszavonjuk a tervet" – mondta a polgármester.

Elmondta, az év végéig be tudták volna fejezni a teljes térfelújítást, ám így ez húzódni fog, hiszen egy ilyen per akár egy-másfél évig is eltart. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS