2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Magyar állami támogatás miatt büntetett az ANAF a Székelyföld határának kivilágítását szervezőknél

2015. október 30. 11:27, utolsó frissítés: 11:30

Magyar állami támogatás miatt tartottak vizsgálatot a Székelyföld határának kivilágítását szervező, Izsák Balázs által képviselt Siculitas és a Gazda Zoltán által képviselt Sepsireform Egyesületnél.


A magyar miniszterelnökséggel kötött támogatási szerződést a Siculitas Egyesület, ezt nem jelentette be külön az egyesület a pénzmosás elleni hatóságoknál - nyilatkozta a Transindexnek Iszák Balázs.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy júniusban, banki átutalással, átlátható és ellenőrizhető módon érkezett az egyesület romániai számlájára a pénz, ezt a számlavezető bank bejelentette az illetékes hatóságoknál, így azok tudtak a támogatásról. Ugyanakkor Izsák azt is elmondta, hogy az általa vezetett Siculitas Egyesületnek soha semmilyen pénzügyi kihágása nem volt, ezért méltányosnak tartotta volna, ha a hatóságok ezt figyelembe véve figyelmeztették volna az egyesületet a vizsgálat előtt.

Izsák úgy látja, hogy az Adó- és Pénzügyi Hivatal Csalás Elleni Főosztálya (ANAF) “lesben állt” és “levadászni akarta az egyesületet”, mindenképpen büntetni akartak és találtak is egy formai hibát.

Az SZNT elnöke azt is elmondta, hogy az Egyesület élni fog a jogorvoslat lehetőségével, és kérni fogják a bíróságot, hogy vegye figyelembe, hogy a bank már bejelentette a pénz beérkezését az illetékes szerveknél, így a törvény betöltötte a szerepét.

Mint ismeretes, szerdán az Adó- és Pénzügyi Hivatal Csalás Elleni Főosztályának (ANAF) szebeni ellenőrei célzott vizsgálatot tartottak a Siculitas és a Sepsireform Egyesületnél. A Siculitas Egyesület esetében az ellenőrök a 656/2002-es törvényre hivatkozva 10 ezer lejes büntetést állítottak ki, azzal az indoklással, hogy egy Magyarországról érkező támogatást az egyesület külön nem jelentett be a pénzmosás elleni hatóságoknál.
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS