2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az MPP szerint a jogállamiságot kérdőjelezi meg a Batthyáneum visszaszolgáltatásának elutasítása

2015. november 02. 14:34, utolsó frissítés: 14:34

A Magyar Polgári Párt szerint ajogállamiságot kérdőjelezi meg az, hogy a kormány keretében működő restitúciós bizottság elutasította a gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatását a római katolikus egyháznak.

A párt hétfői közleményében úgy értékelte, hogy a kommunista rendszer idején elkobzott épület- és földvagyon visszaszolgáltatásának akadályoztatása emberi jogi, illetve a vallásszabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos aggályokra ad okot.

Az MPP arra hívta fel a figyelmet, hogy a Batthyáneum ügyében most meghozott döntés indoklása kísértetiesen hasonlít a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosításakor meghozott döntés indoklásához, és arra enged következtetni, hogy a magyar történelmi egyházi javak visszaszolgáltatása esetében a restitúciós bizottság rosszhiszeműen jár el. Mindkét esetben a hatóságok arra hivatkoztak, hogy a visszaigénylő nem azonos az egykori tulajdonossal. A telekkönyvben ugyanis az egyházak keretében működő szervezetet tüntettek fel tulajdonosként.

"Fontos leszögezni, hogy a most meghozott döntés olyan körülmények között születik, amikor korábban (2012-ben) már ebben a kérdésben az Emberi Jogok Európai Bírósága a román államot kártérítés fizetésére kötelezte a visszaszolgáltatás késleltetése miatt. Ugyanakkor az amerikai külügyminisztérium a vallásszabadság nemzetközi állapotáról készült éves (2014-re vonatkozó), Romániáról szóló jelentésében a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium "újraállamosítása" mellett tételesen jelzi, hogy a kormány továbbra is megtagadja a római katolikus egyháznak a gyulafehérvári Batthyáneum visszaszolgáltatását" - állapította meg az MPP.

A párt felhívta a kormány figyelmét, hogy a közösségi javak visszaszolgáltatásának elodázása, a restitúciós folyamat akadályoztatása a kommunista diktatúra jogfosztó döntéshozóival való azonosulás.

A restitúciós bizottság arra hivatkozva utasította el október végén a Batthyáneum könyvtár és csillagvizsgáló visszaszolgáltatását, hogy a telekkönyvben az államosítás előtti utolsó tulajdonosként a Csillagda bejegyzés szerepel. Az egyház ma is rendelkezik a Csillagda szőlőssel, amelynek a bevételeiből a könyvtár fenntartási költségeit fedezte.

A Batthyány Ignác püspök által alapított könyvtárban őrzik az országban fellelhető kódexek, ősnyomtatványok mintegy háromnegyedét. Ezek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították. (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS