2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Colectiv-tragédia: a dohányzás teljes kitiltását kérik orvosi szervezetek

2015. november 04. 15:16, utolsó frissítés: 15:16

A Román Kardiológiai Társaság és a Román Pneumológiai Társaság a dohányzás teljes betiltását kéri nemcsak a közterületekről, de a klubokból, vendéglőkből és bárokból is.

A Klaus Johannis államfőnek, a kormánynak és a parlamentnek címzett petícióban a társaságok vezetői, Dr. Gabriel Tatu-Chotoiu és Dr. Florin Mihaltan professzor a 349/2012-es törvény azonnali módosítását követelik. Szerintük a Colectiv klubban nem történt volna meg a tragédia, ha érvényben lett volna egy ilyen törvény.

A levelet aláírók úgy fogalmaztak, hogy a jelenlegi törvény nem garantálja a nemdohányzók egészséghez való jogát, mivel a vendéglőkben, bárokban, klubokban folyamatos támadásnak vannak kitéve azáltal, hogy ezeken a helyeken passzív dohányzókká válnak. Ez egyben a 48/2002-es törvény folyamatos megszegését és a nemdohányzók folyamatos diszkriminálását is jelenti. Az egyetlen megoldás ennek a diszkriminációnak a feloldására csak a dohányzás közterületekről való teljes kitiltása lehet – olvashatjuk a petícióban.

Az aláírók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy az Európai Unión belül a bolgárok mellett a románoknak a legkisebb a várható élettartamuk. Ugyanakkor Románia az első helyeken van, ami a kardiovaszkuláris betegségekben való elhalálozást illeti, a lakosság 60 százalékánál volt ez a halál oka. Szintén elgondolkodtató, hogy a román lakosság 60-65 éves korosztályának a szív- és érrendszeri megbetegedésekben való halálozási rátája megegyezik a franciák 75-80 éves korosztályával. A dohányzás, pedig, emlékeztetnek az aláírók, az egyik legnagyobb rizikófaktor ezeknek a betegségeknek a kialakulásánál. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS