2020. aug. 8. szombatLászló
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megkezdte munkáját a képviselőház fenntartható fejlődési albizottsága

2015. november 10. 16:25, utolsó frissítés: 16:25

A fenntartható fejlődési célok gyakorlati kivitelezésének kihívásairól, Románia prioritásairól, valamint a képviselőház újonnan létrehozott fenntartható fejlődési albizottságának célkitűzéseiről egyeztettek november 10-én, kedden a képviselőház külügyi, környezetvédelmi, európai ügyek, emberjogi, illetve ipari és szolgáltatási bizottságainak vezetői és tagjai.

A szakbizottság – amelynek létrehozását Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke kezdeményezte – keddi első ülésén elhangzott: az ENSZ által megfogalmazott, 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend konkrét célokat és elvárásokat tartalmaz, az országok feladata az, hogy ezeket beépítsék nemzeti politikájukba, programjaikba.

„A megfogalmazott célokat nekünk kell úgymond lefordítanunk politikus társaink, a civil társadalom számára. Kettős felelősség hárul ránk: egyrészt fel kell térképeznünk, melyek azok a törvények, amelyekkel már most dolgozni tudunk, és azt is, hogy milyen területeken vannak törvénykezési hiányosságok, másrészt pedig tudatosítanunk kell a politikai vezetőkben a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás fontosságát” – fogalmazott a keddi találkozón Borbély. Elmondta, legalább ennyire fontos feladat a fiatalok körében is népszerűsíteni a fenntartható fejlődés fogalmát és annak következményeit a következő évek életminőségére nézve.

„A következő periódusban találkozókat fogunk szervezni a Román Akadémia, a civil társadalom és a témában érintett közintézmények képviselőivel, és egy közös nyilatkozatot fogunk javasolni a Parlamentnek. A cél egy akcióterv előkészítése, amely konkrétan megfogalmazza Románia stratégiáját a fejlesztési célok gyakorlatba ültetése kapcsán, az új kormánytól pedig egy jelentést fogunk majd kérni a fenntartható fejlesztési stratégiájának jelenlegi állapotáról” – hangsúlyozta Borbély László. Hozzátette, mivel Románia több éve aktívan szerepet vállal a fenntartható fejlődés témájában, 2016 április 18-19. között a parlament immár harmadik alkalommal szervez szemináriumot az Interparlamentáris Unióval (IPU) együtt. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS